NIEUWS & MEDIA :: Persbericht 11

 

Persbericht 17 februari 2007

 

DAMBOND REKENT AF MET JARENLANGE TRADITIE

Projectleider Paul van de Veen: ,,Ik kom uit Twente en daar is innovatie een traditie."
 

HARDENBERG – Aan de onlosmakelijke verbondenheid van de traditionele bordenjongens en -meisjes met de wereldkampioenschappen dammen is een eind gekomen. Tot op heden presenteerden bordenjongens met een demonstratiebord (zie foto) de partijen tijdens toptoernooien aan het publiek, maar de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) heeft hier met de ontwikkeling van elektronische damborden drastisch verandering in gebracht. Voortaan kunnen toeschouwers live de partijen volgen via hetzij ter plekke aanwezige monitoren en projectieschermen hetzij via de toernooisite op het internet.

Vandaag na afloop van de persconferentie voor het aanstaande Wildkamp WK Dammen in Hardenberg demonstreerde KNDB projectleider Paul van de Veen de werking van de in samenwerking met Digital Game Timers ontwikkelde damborden. Van de Veen: ,,Ik kom uit Twente en daar is innovatie een traditie." Bordenmeisje Alexandra Betting reageerde opgetogen: ,,Ik vond het altijd leuk om partijen zo dicht bij de grootmeesters zelf te demonstreren, maar dankzij deze borden kan ik voortaan ook echt als toeschouwer genieten."


In ieder geval zullen de demonstratie momenten waarop de topdammers in tijdnood kwamen , gedenkwaardig blijven. Met regelmaat bracht het snelle en complexe zettenverloop de bordenjongen dan de handen in het haar en kon de actuele stand op het bord niet aan het publiek worden getoond. Dergelijke situaties horen met de ontwikkelde elektronische damborden tot het verleden.

Een borden 'jongen' kijkt tijdens het WK 2003 naar zijn demonstratiebord. Deze partij duurde bijna 6 uur....

P. van de Veen geassisteerd door KNDB bestuurders Gert van Willigen en Marcel Kosters.

Voor projectleider Paul van de Veen is innovatie een traditie.