informatie :: van de voorzitter                                     door Jan Koops

 


Van de voorzitter,

Na de 12e speelronde weinig verschuiving in de top van het klassement WK dammen 2007. De top-tien bleef nagenoeg, vanwege een achttal remises, nagenoeg ongewijzigd. Met het pinksterweekend in het vooruitzicht voeren de Rus Svhartsman en de Duitser Podolski gezamenlijk het klassement aan met 16 punten. Tienvoudig wereldkampioen Chizhov (Rusland) volgt op de 3e plaats met 15 punten Terwijl de bestgeklasseerde Nederlander, Auke Scholma in gezelschap van Georgiev(Rusland) en Samb uit Senegal gezamenlijk plaats 4e t/m 7e plaats bezetten.
Ook de 2e Nederlander staat nog hoog op de ranglijst. Met een plusremise nestelde hij zich steviger op de 7e plaats t.o.v. van zijn naaste concurenten met evenveel punten. Hij, Jeroen van den Akker en Ndjofang (Cameroen), Iurii Anikeev (Ukraïne) en Amarillayev (Rusland) hebben ieder 13 punten.

Hoewel een verschil van 3 punten met de koploper met nog 7 ronden te gaan al een redelijke afstand is hoor ik de “kenners” zeggen dat er nog steeds 7 tot 10 potentiële wereldkampioenen aan tafel zitten bij het begin van het Pinksterweekend.
Zelden was er de afgelopen jaren een WK waarbij de spelers elkaar in de breedte zolang in evenwicht hielden.
Reden te meer om via dit medium de partijen te volgen maar vooral ook de moeite waard om ook persoonlijk eens de sfeer op te snuiven in Hardenberg waar u van harte welkom bent in theater “De Voorveghter”. Mogelijk dat u dan de komende dagen getuige kunt zijn hoe de hegonomie van de Russische spelers na enkele decennia wordt doorbroken?…… Of niet natuurlijk.
Kortom het worden spannende dagen voor zowel publiek als deelnemers.

Met genoegen zal ik u de komende dagen en week persoonlijk welkom heten.

Jan Koops

 


Van de voorzitter.

Tjonge, dat was me het dagje wel zaterdag 19 mei 2007.
Jeroen van den Akker en Alexey Chizhov, de zo fiere koplopers gaan beiden onderuit. Als toernooiorganisatie moet je natuurlijk neutraal zijn maar als er zich te snel een winnaar aftekent in het toernooi gaat de spanning er ook een beetje af.
Ook zal dan, zo verwachten we de publieke belangstelling wellicht wat verminderen. Maar ook al ligt Hardenberg misschien wat decentraal, daarover hebben we niet te klagen.
Vanuit het hele land weet men de weg naar theater de Voorveghter te vinden.
Zo kon ik de afgelopen drie dagen telkens weer andere mensen uit Zeeland verwelkomen.
En met een blik op de stand van de ranglijst, nog meer dan 9 potentiële wereldkampioenen, verwachten en hopen we ook de komende week weer veel gasten uit het hele land te mogen begroeten.
Tussen allerlei bestuurlijke taken probeer ik zo nu en dan de sfeer even te proeven, zowel in de toernooizaal als in de demonstratieruimte waar ook de monitoren staan opgesteld waarop de partijen direct zijn te volgen.
Soms zou je wat meer aandacht willen besteden aan het publiek, maar er moet nu eenmaal van alles geregeld worden.
Het idee dat de spelers op de rustdag en ’s avonds ook echt zouden willen rusten werd al snel gelogenstraft.
Toen we vroegen wie er afgelopen donderdag mee wilden gaan naar de tijdrit van Olympia’s Ronde door Nederland, die vanaf half zes in Hardenberg werd verreden, stonden ze bijna allemaal in de rij.
Voor de gemeente Hardenberg een reden om voor de 23e mei een excursie aan te bieden met ondermeer een bezoek aan de TU Twente en de Grolsch bierbrouwerij.


Jan Koops