informatie ::

 

04-05-2007

Organisatie is klaar voor WK dammen

HARDENBERG/LUTTEN - Nog anderhelve week en dan begint in Hardenberg het wereldkampioenschap dammen.

Volgens stichtingsvoorzitter Jan Koops is de organisatie klaar voor de klus, 'al zijn er altijd nog wel wat dingen te regelen'. Zoals de inrichting van theater de Voorveghter, waar het WK zich afspeelt en het doornemen van de openingsceremonie. Koops presenteerde gistermorgen in de kantine van hoofdsponsor De Wildkamp in Lutten het programmaboek. De eerste exemplaren waren voor Jan de Wilde, oprichter van de handelsonderneming in 1972 en nog eerder de damclub in Hardenberg in 1965, en burgemeester Bert Meulman.

Het wereldkampioenschap dammen begint zaterdag 12 mei met de openingsceremonie, direct gevolgd door de eerste speelronde. Daarna komen de twintig dammers vrijwel iedere dag in actie vanaf 11.30 uur. De wedstrijden worden gehouden in de grote zaal van het theater. Een noviteit is dat er voor het eerst wordt gedamd op electronische borden. Dat heeft voor de toeschouwers het grote voordeel dat ze het verloop van de partijen 'live' kunnen volgens op monitoren in de foyer van het theater. Verder is er iedere dag een demonstrateur aanwezig om het verloop van de partijen te analyseren. Morgen is er een testtoernooi om de werking van de elektronica uit te proberen.

Grote publiekstrekker tijdens dit WK in Hardenberg is ongetwijfeld Alexey Chizchov. De Rus werd tussen 1988 en 2006 tien keer wereldkampioen. Zijn grootste concurrent is zijn landgenoot Alexander Georgiev, de regerend wereldkampioen. Kees Thijsssen, Auke Scholma en Jeroen van den Akker zijn de Nederlandse deelnemers. De rest van het deelnemersveld komt uit de hele wereld naar Hardenberg, van Brazilië en Haïti tot Litouwen en Oekraine en de Afrikaanse landen Maili, Kameroen en Senegal.