informatie

 

Burgemeester weet het: `Dammen is een kunst‘

donderdag 3 mei

HARDENBERG/LUTTEN - Oud-wethouder Jan Koops uit Dedemsvaart kent zichzelf aardig goed. Koops is voorzitter van de Stichting WK Dammen. Het Wereldkampioenschap wordt vanaf zaterdag 12 mei in theater De Voorveghter in Hardenberg gehouden. Bij de presentatie van het programmaboekje liet Koops weten dat de organisatie van het spektakel vele malen meer tijd kost dan de een dag per maand waarmee burgemeester Meulman hem anderhalf jaar geleden had verleid om het voorzitterschap op zich te nemen. `Maar ik roep ook veel dingen over mijzelf af, trek het werk naar mezelf toe,‘ gaf de Dedemsvaarter zonder schroom toe. Over het programmaboekje, een mooi in bruin uitgevoerde toernooi-gids, is Koops zeer tevreden. Ook de burgemeester en Jan de Wilde van hoofdsponsor De Wildkamp, die de eerste exemplaren uitgereikt kregen, gebruikten allerlei superlatieven om uiting te geven aan hun bewondering voor de gids.

De toernooigids is een overzichtelijk boekwerk van ruim dertig pagina‘s tekst en fotomateriaal met een voorwoord door burgemeester Bert Meulman. Hij schetst het WK als een ontmoeting over grenzen heen en beschrijft daarin zijn herinneringen aan zijn opa, waarmee hij regelmatig achter het dambord heeft gezeten. In het interview geeft Meulman eerlijk toe dat dammen niet helemaal zijn sport is omdat hij heel slecht lang kan stilzitten. Dankzij een ontmoeting met Ton Sijbrands tijdens een wereldrecord blind simultaandammen werd hem echter weer duidelijk dat dammen een kunst is,‘ schrijft hij.

In het programmaboekje doet de organisatie ook een boekje open over het vele werk dat er de afgelopen twee jaar is verricht om het WK Dammen in de steigers te zetten. `Het is nu prime time,‘ grapt Koops bij de presentatie van het programmaboekje wijzend naar allerlei landelijke- en lokale media, interesse voor het WK Dammen tonen

Aan het WK Dammen doen twintig topdammers uit verschillende delen van de wereld mee, waaronder Alexander Georgiev uit Rusland en Ricardo Pieree uit Haiti. Het WK Dammen wordt in Hardenberg omlijst met allerlei activiteiten. Zo wordt als afsluiting van het Wereldkampioenschap op 2 juni het Festival Mundial gehouden. Tien groepen uit evenzoveel landen verzorgen die dag een afwisselend en kleurrijk programma jong en oud.