informatie :: Interview                           

 

Terugblik op de aanschuifstimulans van zaterdag 12 en 19 mei 2007 tijdens het WK Dammen in Hardenberg.

 

Zaterdag 12 mei was het dan eindelijk zover; het WK Dammen ging van start. Nadat ik eerst de opening had bijgewoond, liep ik naar het centrum van Hardenberg, dat op 200 meter lag.

Om daar een aanschuifsimultaan te geven. Gelukkig was er een open tent. Het was koud en tussen de buien door scheen af en toe de zon. Nog een reden voor mij om snel rond te gaan stormen.

De andere reden was omdat het een aanschuifsimultaan was, zo snel mogelijk de mensen van het bord schuiven om anderen een kans te geven van het bord geschoven te worden. Helaas! ... dat viel tegen.

Er zaten een aantal lastige tegenstanders bij zoals Jan Nijmeijer, Johan van Aalderen en Henk Mostert, die er voor zorgden dat ik al in het eerste speeluur de organisatie in verlegenheid bracht door drie keer te verliezen. Zelfs met een simultaan speelde ik te snel. Mij werd verteld dat er maar vier bekers als prijzen waren voor mensen die een puntje haalden.

Goed, ik besloot even een versnelling lager te schakelen. Dat pakte goed uit want in de resterende twee uur verloor ik niet meer, speelde nog vier remises en won ca. dertig partijen.

Zaterdag 19 mei 2007

Zeven dagen en tien graden later....
Deze keer had ik mij voorgenomen niet te verliezen, wat ook aardig lukte. Deze keer was het niveau veel hoger. Waar de vorige keer nog veel huisdammers en straatvechters deelnamen waren er nu veel clubspelers vooral uit het noordelijke gedeelte van het land en uit de omgeving van Hardenberg zelf.

In de eerste uren moest ik slecht een enkele keer remise toestaan en won ik bijna alles. Later sloeg toch een beetje de vermoeidheid toe, waardoor de concentratie en de scherpte wat afneemt.
Dat kon ik merken aan het afmaken, een paar totaal gewonnen standen liet ik remise lopen. In het vierde speeluur kwamen er een paar grapjassen tegen mij opnemen, van wie ik de naam niet zal noemen behalve dat het Paalaap en Slimklaassy uit de Ereklasse waren en Blockmenno en Wypker uit de hoofdklasse die besloten hadden mijn percentage omlaag te halen...

Laatstgenoemde lukte dat het beste (mijn enige nederlaag) en tegen de anderen speelde ik remise. Die dag speelde ik elf remises en won ongeveer dertig partijen en een verlies.

Al met al was deze nevenactiviteit een succes. Af en toe stonden er rijen toeschouwers. Ik vond het leuk om te doen.

Marino Barkel