informatie :: interview met pieter bergsma  

 

"Waar woont de witspeler van het dammen in Friesland", zo luidde ooit een vraag voor een cryptogram in de Leeuwarder Courant. Het antwoord moet zijn: in Terwispel , want dat is de huidige woonplaats van de inmiddels 79-jarige nationaal grootmeester dammen Pieter Bergsma.

Pieter Bergsma ontmoeten we deze weken vaak in de foyer en speelzaal van "de Voorveghter". Zijn afnemende gezondheid belemmert hem om te fietsen en lang te wandelen. Vandaar dat zijn vrouw hem voorstelde om voor de vakantie af te reizen naar Hardenberg zodat hij kon genieten van het WK dammen en zij van de mooie omgeving.
Hij is haar er dankbaar voor, want hij geniet niet alleen van de prachtige partijen, maar zeker ook van de ontmoetingen met bekenden uit heden en verleden.
Tijd voor een interview heeft hij ook wel ,want hij wil graag in positieve zin bijdragen aan dit wereldkampioenschap.

Pieter Bergsma: nog steeds een begrip in de damwereld, en in zijn tijd een gevreesde maar zeker ook zeer gewaardeerde tegenstander.
Op jeugdige leeftijd van 13 jaar begon hij te spelen bij een dorpsdamclub. Zijn tien jaar oudere broer Roel had hem enthousiast gemaakt. Later als 17 jarige, ging hij op de fiets naar Leeuwarden voor zijn geliefde sport. Het zou wat ver voeren om al zijn verdiensten binnen de damsport te vermelden maar hij heeft veertig keer mee gedaan aan het kampioenschap van Friesland en als beste van de drie noordelijke provincies plaatste hij zich maar liefst achttien maal voor het Nederlands kampioenschap. In 1968 werd hij Nederlands kampioen, en speelde hij tegen bekende namen als Piet Roozenburg , Jan Bom en Geert van Dijk.
De winst op Roozenburg bestempelt hij zelf als een van de mooiste gebeurtenissen destijds.
Demonstrateur Andreas Kuyken die even aan is geschoven, herinnert zich nog de overwinning van Bergsma op Gantwarg in 1968.
Bergsma´s advies : `Laat hem niet tot de aanval komen`, herinnert hij zich als de dag van gisteren.
Veel mensen heeft Bergsma zien opgroeien in de damsport. Bekende namen zoals Auke Scholma, Harm Wiersma en Ton Sijbrands.
Scholma die zich in interviews lovend uitlaat over zijn oud clubgenoot.
Anderzijds geniet Bergsma dagelijks van de verrichtingen van Scholma die dit toornooi haast het onmogelijke lijkt te bereiken. Voor Bergsma ook een genot om naar te kijken! Jammer dat hij vrijdag weer naar huis moet gaan.
Maar als het erg spannend wordt komt hij zaterdag zeker terug voor de finale!!!