informatie :: interview met auke scholma                   door Anneke Koops

 

De nestor aan het woord.
 

Hardenberg 22 mei 2007
Anneke Koops in gesprek met….

Auke Scholma oogt nog bijzonder fit na een 9-tal zware damdagen, de 50 jarige nestor en deelnemer aan het WK dammen 2007. Zeker na een dag als deze waarop hij weer 2 volle punten verdiend heeft , is hij blij en ook wel een beetje trots te mogen deelnemen aan dit evenement. Het is altijd weer moeilijk om je te plaatsen voor zo’n toernooi, vooral omdat er meer mensen zijn van zijn sterkte.

Op de vraag hoe hij het in Hardenberg ervaart kan hij kort zijn: de goede organisatie en goede sfeer maken het tot een prettig verblijf..
Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat de liefde voor zijn sport diep geworteld zit..
Als kind al maakte hij al kennis met het dammen.
Thuis , maar zeker ook op de lagere school werd deze sport veel beoefend en bleek hij al snel de beste te zijn. De interesse was gewekt en sindsdien bleef hij zich bekwamen in het dammen..
Na het atheneum leerde hij nog even voor kok, maar de damsport bleek toch zijn passie te zijn.
Als damjournalist voor het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant
en als speler voor Witte van Moort probeert hij de kost te verdienen als professioneel dammer.
Dat brengt ons gesprek op de beloning voor grote toernooien zoals deze.
Voor een leek misschien aanlokkelijke bedragen , maar volgens Scholma duidelijk onder gewaardeerd.
Een negentiendaags toernooi dat hij vergelijkt met “de tour de France”.
Verschillende etappes en dus elke dag weer een krachtmeting !!
Internationale grootmeesters, eigenlijk kunstenaars in zijn ogen , die als ze op een lage plaats eindigen 3 weken hard werken voor nog niet eens een minimum loon!
Maar de realiteit is nu eenmaal dat de meeste sponsoren niet echt in het dammen geďnteresseerd zijn, zegt Scholma met spijt in zijn stem.
Overtuigd is hij dat met een goede reclamecampagne en begeleiding de Damsport voor een breder publiek aantrekkelijk kan worden gemaakt. Zeker nu men partijen rechtstreeks kan volgen op internet via elektronische borden.

Nog steeds verbaasd is hij over het feit dat zijn geliefde sport na 2000 jaar beschaving niet meer gewaardeerd wordt. De mens onderscheidt zich immers als denker !
Wat de publiciteit betreft zou hij willen dat er ook meer recht zou worden gedaan aan de damsport in het algemeen, maar zeker aan grote toernooien zoals het WK. Zelfs via het ANP gaan er nauwelijks berichten uit, en ook in zichzelf respecterende kranten vind je slechts mondjesmaat berichten over dit grote dam-evenement. Ook zouden de dammers zichzelf beter moeten organiseren , zodat men een front vormt wanneer het gaat om prijzengeld en honorarium.

Ondanks alles heeft de damsport telkens weer aantrekkingskracht die hij beschrijft als volgt: Elke partij is als een levend organisme . Bijzonder boeiend! En zelfs bij een verliespartij maakt de herinnering en de schoonheid ervan dat ik dikwijls nageniet bij het analyseren.
Auke Scholma, een bekende naam in de damwereld!
We wensen hem heel veel succes!
A.K.