informatie :: ICT logboek                                       door P.G. van de Veen

 

Ronde 18:

Gisteren werden de live partijen door 1035 mensen bekeken, vandaag werd dat record gebroken want er werden 1069 kijkers geregistreerd.

Soms wordt mij gevraagd of dat met die elektronische borden niet heel veel werk is. Tenslotte ziet men n Rafail Zdoroveac, n Henk Boers, n Gerben Overweg n ondergetekende de hele dag achter de computer zitten. Dat roept snel misverstanden op. Wij doen namelijk eigenlijk niets!

In die zin, Rafail kijkt naar de partijen (vooral van zijn favorieten) en schrijft zijn Russische columns.
Is er een uitslag, dan voert hij die in zodat het in de applet verschijnt.

Ik doe eigenlijk niets, behalve de uitslagen in de website invoeren, de discussies op het forum volgen, af en toe eens een standje in Truus gooien, mailtjes openen en met de inhoud de website in drie talen bijwerken.

Ook ben ik de paparazzi-fotograaf.

Gerben Overweg noteert zetten op basis van wat hij in de applet ziet gebeuren. Hij doet dat niet continue maar neemt af en toe de partijen weer even door. Henk Boers voert die partijen vervolgens in in Tdam5.

Dus, zijn wij nu cht zo druk met die borden? Welnee, we zitten er voornamelijk om die heerlijke broodjes tussen de middag te verdienen.

 

Ronde 17:

Kwestie van "het oog van de meester" of zoiets?
Vandaag verliet ik de Voorveghter om kwart voor 12, op weg naar een begrafenis. Toen ik wegging functioneerde alles en enkele uren later hoorde ik tot mijn verbijstering dat de internetverbinding was uitgevallen.
De kabel tussen router en internet was losgeraakt, vermoedelijk door het inpluggen van een andere kabel.
Vind zoiets maar, in de hectiek van een ronde die in volle hevigheid aan de gang is. Dat lukte dus niet en zoals wel vaker, van het een kwam het ander. Het Recorden van de partijen werd ten onrechte stopgezet (want het lag niet aan de borden) en weer aangezet (tevergeefs want die kabel zat nog steeds los.)
Kortom, jammer maar de oorzaak is niet structureel en morgen loopt alles weer als vanouds.
In de foyer konden de partijen overigens wel gevolgd worden.

 

Ronde 16:

Op het bord Chizhov-Samb stonden de zwarte schijven vanaf de 13e zet zo chaotisch dat de notatiereconstructie er geen chocola meer van kon maken. Frank Teer heeft -ten behoeve van alle mee-kijkers op afstand- aangedrongen op een iets ordelijker plaatsing.


In de cijfers van het website bezoek ontbreken degenen die rechtstreeks naar de All Live pagina gaan.

Om ook hn te registreren is Google Analytics nu ingezet en aangezet.
Hiermee zijn al prachtige overzichten gemaakt van waar men mondiaal gezien de site bezoekt.

 

Ronde 15:

Geen nieuws, behalve dat we de bezoekersaantallen van de site nu kennen. De getallen zijn nogal indrukwekkend. 

 

Ronde 14:

De knipperende schijf op bord DGT01001 werd vandaag voor aanvang zorgvuldig getest. We konden het knipperen niet reproduceren. Vandaag spelen Georgiev en Mikhalchenka op dit bord en tot mijn schrik is veld 39 af en toe weer aan het knipperen. Dat bord wordt vanavond vervangen.

 

Ronde 13:

828 bezoekers gisteren. Vand235 mensenaag is ronde 13 technisch gezien soepel begonnen.  Vanaf deze ronde bestaat er als begrip naast randschijf, kroonschijf en hangende schijf nu ook het begrip "knipperende schijf". (Partij Scholma-Georgiev, rond de 20ste zet)

Gisteravond ben ik begonnen om Truus aan het werk te zetten. De grafieken van de eerste drie ronden staan nu op de site. Voor wat het waard is want het lijkt uit te maken of je een partij afzonderlijk of alle 10 tegelijk analyseert.
De grafieken dus ook de opmerkingen verschillen soms aanzienlijk. Een ander probleem was dat Schwartsman's notatie bij zijn inhaalpartij tegen Otganbayar vrijwel volledig onleesbaar was terwijl in de notatie van zijn tegenstander een fout zat. Daardoor leek er een combinatie mogelijk die er toch uiteindelijk niet in bleek te zitten. 

 

Ronde 12:

Misschien goed om nogmaals te wijzen op het grote verschil tussen het naspelen in een applet van reeds gespeelde zetten en het live meekijken op het bord zoals hier.

1. Elke 0.1 sec. registreren de borden de dan aanwezige positie OP HET BORD! Als een schijf of dam nt op dat moment wordt opgetild staat-ie niet op het bord. Het bord weet niet waar die schijf is gebleven.

2. Elke seconde wordt deze informatie uit de borden 'getrokken' en om de 10 sec. volgt een upload. Het systeem probeert te begrijpen wat er is gebeurd en de bijbehorende notatie te reconstrueren. Dat lukt vrij aardig maar vooral bij snelle slagwisselingen kunnen er wel 'gaten' in de notatie vallen. Doorgaans is alles bij een volgende upload al weer helemaal duidelijk, soms ook -vooral na slagenwisselingen- wacht het systeem met het bijwerken van die stand en partijnotatie in de applet tt de eerst weer reconstrueerbare zet.

Als bewaker kijk ik toe op een 'geheime' pagina waar ik dankzij een monitorresolutie van 1920x1200 alle 10 partijen tegelijk zie zoals weergegeven op het internet.

 

            

 

 

Ronde 11

Vandaag hebben we er 834 geregistreerd. Op het FMJD forum werden weel bladzijden gevuld met beschouwingen, voorspellingen en analyses. De door Jean-Marc Njofang gemiste damcombinatie was de oplettende mee-kijkers niet ontgaan. Ik zag ook een leuke verzuchting van iemand op het forum:

"Ronde 10 zit erop. Vandaag weer een hoop dingen niet gedaan die ik van plan was.
Die live-partijen zouden verboden moeten worden!"

 

Ronde 10:

Er keken tenminste 888 mee-kijkers mee. 

 

Ronde 9:

Gisteren 849 mee-kijkers, vandaag waren het er 939!

(En hoeveel op de Telegraaf Sport pagina?) De Refreshrate van 20 sec. lijkt geen enkel probleem op te leveren.

 

Ronde 8:  "Verslag van een bordenjongen"
Het begint een dagelijkse routine te worden. Om 10.30 werd de Server uit z'n slaapje gewekt en werden de borden op voeding gezet. Tijd voor de allerbelangrijkste test, het functioneren van de borden en de toewijzing van borden aan partijen. Omdat de arbiters de spelers dagelijks laten rouleren over de zitplaatsen is de verwijzing partij_nummer - bord_nummer elke dag weer anders. De praktijk is dat we voor het testen schijf 1 van bord 1 wegnemen, schijf 2 van bord 2 enz. 

Als dit allemaal klopt wordt een eerste upload naar internet gemaakt en via de laptop gekeken of alles goed overkomt.

De 3 pagina's voor Harm Wiersma worden klaargezet en naar de internet_server gestuurd.

In de spelerszaal worden nu de grootbeeldmonitoren aangezet en beiden worden roulerend op 5 partijen ingesteld.

Daarna worden in de foyer de 10 Clients wakker geschud en na soms wat haperen ertoe gebracht dat ze de 10 partijen Full_Screen weergeven. Toen was het 11.20. Het altijd weer spannende moment nadert.. Het starten van de Recording.

Dan tijd voor koffie en de website.  De russische vertalingen komen binnen, korte stukjes, dagelijkse foto's worden gemaakt en verwerkt, etc.

Daarna wordt het pas weer druk vanaf 15.30. De uitslagen komen binnen en worden als eerste in Server ingevoerd zodat de uitslag in de applet komt te staan. Daarna worden de uitslagen in de invoerpages van de site ingevoerd. Na de laatste uitslag wordt nog n upload uitgevoerd en daarna wordt deze ronde beindigd. De volgende ronde wordt op Server voorbereid en als 'Actual' gemerkt. Er wordt ingesteld Wie tegen wie, op welk bord en met welke bitmap. De uitslagen worden daarna in de pagina_per_ronde verwerkt en de nieuwe ronde wordt klaargezet in de Live Partijen pagina.

De notatie is nu gecheckt en wordt hier intern via Webmail verstuurd want de Apple en Windows PC's begrijpen elkaar niet. Allereerst gaat de notatie naar Edwin en Gil voor analyses. Vervolgens als PDN klaargezet op de site en via EntryDambo omgezet voor de Replay applet. Omdat EntryDambo geen +1 -1 kent moeten de files eerst nog even bewerkt worden. Na het aanmnaken van de Replay bestanden worden de live partijen op internet gereset. Intussen gaat ook de engelse vertaling van het rondeverslag van gisteren naar de site.  Laptop en Server worden stilgelegd.  Als allerlaatste worden ook de 10 Clients en 2 PC's voor de demonstrateur afgesloten. Het is 17.30 uur. 

 

Ronde 7:  
Het liep opnieuw als een spinnende naaimachine.
Dankzij het registratiesysteem weten we dat er vandaag 19 mei 765 mensen meekeken op het internet (op 18 mei waren dat er 865 en op 17 mei 846)

En er ws ook wat te zien. Net alleen Kouogueu-Van den Akker en Chizhov-Georgiev vochten hun strijd, ook Truus en Flits voeren een felle strijd om de waarheid. Op het FMJD forum werd door meerdere inzenders betoogd dat het volgens Truus in beide partijen uit was. Het verrassende was dat er k een inzender was wiens Flits bleef volhouden dat het remise was!

Nu zijn eindspeldatabases een verzameling feiten, geen terloopse meningen. Het raadsel van deze ogenschijnlijke tegenstrijdigheid werd enkele uren later pas opgelost toen meerdere inzenders 'hun' Flits op de standen hadden losgelaten.

De conclusie wad dat Flits en Truus het roerend eens waren en die uitzondering bleek een installatie storing of iets dergelijks te zijn geweest.

Terug naar de ICT. Op grond van de ervaringen van gisteren en vandaag heb ik na overleg met Geb Kos besloten om de Refresh rate voorzichtig van 30 sec. naar 20 sec. terug te brengen. Mocht blijken dat dit niet echt lekker gaat door overbelasting van de server, dan schakel ik een volgende ronde weer terug op het huidige tempo.

 

Ronde 6:  
ICT technisch gezien was deze ronde helemaal perfect! Alles werkte, zonder haperingen.
's Morgens vreesde ik voor netwerkproblemen in de foyer aangezien Bill Gates bedacht heeft dat je maar maximaal 10 PC's op een gedeelde map mag laten werken. Hier staan er nu 12... Maar ook dat ging goed. Als dit morgen even voorspoedig gaat zal de Refresh voorzichtig naar beneden worden bijgesteld.
De enige kleine schoonheidsfoutjes waren dat op onverklaarbare wijze de stand van bord 1 op de monitor en applet ook bij (voltooide) partij 2 werd afgebeeld. En verder blijkt het voor sommige spelers nog steeds lastig om rst die klok stil te zetten en dn pas te gaan opzetten....

Langskomende fotografen zoals Geb Kos lieten hun camera' aan 'de kabel' leggen zodat de 'Daily pictures' ook echt 'daily' waren. Het was een mooie dag.

 

Ronde 5:  
Een ogenschijnlijk onschuldige kleine wijziging die op de rustdag werd aangebracht zorgde ervoor dat in alle partijen een zettendief actief was. Tijdens het uploaden werden dan binnenkomende zetten niet meer naar de bestanden voor de applet geschreven. De notatie en spelverloop vertoonde daardoor sprongen.

In de toernooizaal liep alles probleemloos, inclusief de volledige notatie! Vandaar dat 10 min. na afloop de volledige notatie als download PDN beschikbaar was.

Uiteraard is de bewuste wijziging al weer omgedaan gemaakt.

Een kleiner probleem was dat n van de Clients in de foyer hardnekkig weigerde om 'in' het netwerk te komen.

Dat wordt vrijdagochtend hersteld.

 

 

'Rustdag'

De rustdag was een mooie gelegenheid om twee extra PC's te installeren en om enkele software wijzigingen te testen.

Dat was al zo veel werk dat het installeren van VNC Remote Desktop systeem is uitgesteld. 

 

 

Ronde 4:

Na de eerste geslaagde experimenten gisteren werd vandaag voor de demonstraties een elektronisch bord en plasma scherm gebruikt. Via een eigen monitor konden de demonstrateurs alle 10 partijen in de gaten houden en direct inspelen op ontwikkelingen. Verder geen bijzonderheden te melden...

 

 

Ronde 3:

Het is alsof het systeem een beetje begint in te lopen. Eigenlijk liep het vandaag als een zonnetje. De vreemde verschijnselen gisteren in de partij van Samb-Pierre bleken veroorzaakt door een slecht afgesteld bord. Soms zag het bord een schijf op 10 die er niet stond. Er werd vandaag een reservebord ingezet en het slecht werkende bord werd gerepareerd.

Ook werd het draadloze netwerk vervangen door een 10-poorts hub zodat in de toeschouwerszaal de betrouwbaarheid van het netwerk is verbeterd. Het aantal PC's dat tijdens dit WK dienst doet in De Voorveghter is nu groter dan het aantal spelers...

 

Plannen en werkzaamheden:

 

Langzamerhand begint de ICT structuur achter het WK Hardenberg cht een omvangrijk systeem te worden.

Er staan nu 10 PC's als Client opgesteld in de foyer en 2 PC's als Clients in de speelzaal, verder in de speelzaal ook de toernooi Server waarop de borden zijn aangesloten en de PC waarop de laptop wordt bewerkt en de internet upload wordt gecontroleerd. In de persruimte staan 2 PC's waarvan 1 met Tdam5 draaiend.

Vanaf morgen komen daar in de toeschouwerszaal nog een PC voor de demonstrateur om met een elektronisch bord te kunnen demonstreren n een PC waarop de demonstrateur alle partijen kan overzien.

In totaal dus zo'n 18 PC's, daarnaast 4 grootbeeldmonitoren en 2 plasmaschermen.

Omdat het managen van zoveel apparatuur steeds lastiger wordt zal op de rustdag 16 mei een Remote Control systeem worden genstalleerd. Tevens zal geprobeerd worden de haperingen in de upload te verhelpen.

 

Ronde 2:

Door alle WLAN adapters hoger te plaatsen kregen we in de foyer nu wel alle 10 PC's in het draadloze netwerk. De hele dag verzamelden zich toeschouwers om de monitoren.

Het lukte prima om demonstraties te geven op een E-bord, weergegeven op plasmascherm. Het geeft interessante mogelijkheden. De borden functioneerden opnieuw naar behoren'. Op n bord werden vreemde dingen rond veld 10 gezien maar na een tijdje stabiliseerde zich alles.

Uploaden blijft lastig want haperen. Rafail Zdoroveac nam de aandacht vereisende klus van me over om in zulke gevallen de upload een zetje te geven.

De applet liep 54 zetten voor het einde op sommige systemen vast in de partij van Lagoda. Gelukkig was het al duidelijk remise. Al met al een redelijk succesvolle dag qua techniek.

Op verzoek van Harm Wiersma heb ik 3 aangepaste pagina's op de dataserver geplaatst waarnaar een klein menu op de Telegraaf site verwijst. Elke dag worden deze 3 pagina;s door mij gekoppeld aan 3 van de 10 partijen. 

 

Ronde 1:

De opening was een spannende ervaring. Tijdens de openingsceremonie moest het systeem in demonstratiemode werken op een 11e bord om de burgemeester in staat te stellen tegen Jan Koops een eindspel uit te spelen. Uiteraard moest dat op de grootbeeldmonitoren worden weergegeven.

Na de opening was er gelukkig ruim een half uur om alle techniek weer om te bouwen naar een toernooi systeem ipv demonstratiesysteem.

En speler werd vervangen door een andere (hetgeen het wijzigen van toernooi en website met zich meebracht).

Twee spelers waren niet op komen dagen. Daarvan had een mededeling op de site gemoeten maar daar kwam het in alle spanning niet van.

De borden functioneerden naar behoren en probleemloos konden Gil en Edwin de partij invoeren zodat de PDN kort na afloop beschikbaar was. Uploaden bleek opnieuw een magisch iets want wat met mindere verbindingen goed had gefunctioneerd bleek nu regelmatig vast te lopen en had dan een aansporing nodig om weer verder te gaan.

In de foyer wilde ondanks alle pogingen het draadloos netwerk bij 1 PC niet starten.