informatie :: van een “buitenstaanster”

 

Hardenberg 25 mei 2007.

Via de KNDB kreeg ons organisatiecomité een paar maanden voor de aanvang van het WK te horen dat wij bij uitzendbureau Randstad gedurende een aantal weken een hostess mochten inhuren op kosten van Randstad- NOC/NSF. Uiteraard hebben we daar dankbaar gebruik van gemaakt. We werden in contact gebracht met de 19-jarige studente Aniek Hudepohl, een volkomen vreemde in de wereld van het dammen. Ik vroeg haar vanmorgen om eens een paar indrukken aan het papier toe te vertrouwen. Na een half uur kwam ze bij me met het volgende spontane verslag.
Jan Koops ….. Voorzitter Organisatie WK Dammen 2007.

                                                     
Op 12 mei 2007 begon het WK Dammen, een paar weken ervoor ben ik aangenomen als hostess voor het WK.
Aangezien het een WK is, is het dus wel van belang dat ik een aardig woordje engels spreek, de eerste vraag die ik dan ook kreeg voorgelegd tijdens mijn sollicitatie was dan ook “wat is het engelse woord voor dammen ? ”. Helaas, dit wist ik niet en ik was het ook vergeten op te zoeken. Toch ben ik gelukkig aangenomen als hostess, want het leek me een erg leuk baantje.

In het begin wist ik nog niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, zouden er nou echt heel veel mensen met een buitenlandse nationaliteit komen, of toch meer liefhebbers uit de omgeving. Ik wist het niet.
13 mei, mijn eerste werkdag, werd het me allemaal wat meer duidelijk. Er kwamen vooral liefhebbers vanuit de omgeving terwijl ook regelmatig mensen van elders uit ons land zich melden, maar veel buitenlanders komen er nog niet op af.
De Engelse taal leek dus niet heel erg belangrijk, maar blijkt toch handig dat ik het beheers, de meeste spelers komen uiteraard wel uit het buitenland. Zij en hun begeleiders en coaches bedienen zich meestal van het Engels.

Mijn taak als hostess bestaat grotendeels uit het ontvangen van mensen en het beantwoorden van vragen die de bezoekers hebben. In het begin was dit best even wennen, want zoveel wist ik er natuurlijk niet van. Naarmate de dagen vorderden werd het echter wel makkelijker en kon ik de meeste vragen goed beantwoorden of de mensen doorverwijzen naar de juiste personen.. Veel mensen maken ook even een praatje, dit is altijd erg gezellig.

Of het druk zou krijgen of niet kon de organisatie moeilijk van te voren inschatten. Eigenlijk wist niemand dat, dus dat was even afwachten. Vooral tijdens de feestdagen en in de weekenden was het aardig druk, dit zijn ook eigenlijk wel de leukste dagen. Veel mensen die even langskomen. Maar ook de demonstraties in de foyer worden er levendiger van als er veel mensen zijn.
Na Hemelvaart begonnen de werkdagen weer, en tijdens deze dagen zijn er niet veel mensen die komen kijken. In deze dagen kreeg ik dan ook wat meer taken en klusjes erbij om mijn dag een beetje te vullen.

Zelf kan ik eigenlijk helemaal niet goed dammen, dus eigenlijk begrijp ik er af en toe niet zo veel van, maar toch is het altijd wel leuk om even een kijkje te nemen in de speelzaal, alleen al om te zien hoe iedereen er mee bezig is.
Natuurlijk krijg ik wel steeds meer door hoe het allemaal werkt, want elke dag ben ik er weer en op deze manier wordt het ook steeds leuker om het te gaan volgen.

Ook met de spelers heb ik wel aardig wat contact. Dit had ik niet verwacht, omdat ik eigenlijk ben aangenomen om de bezoekers te ontvangen.
Ik sta in een soort van gangetje tussen de speelzaal en de foyer, als de partijen zijn afgelopen lopen de spelers eerst langs mij voordat ze naar de foyer gaan. De meeste vooral jongere spelers maken dan ook even een praatje, dit is altijd erg gezellig.

Het leuke van dit WK is ook, dat echt bijna iedereen elkaar kent. Dit komt vooral ook omdat het zo’n klein wereldje is boven aan de top in de damsport, maar het zorgt allemaal wel voor een gezellig sfeertje hier in de Voorveghter.

We zijn nu halverwege het WK en het is erg spannend , dus ik, zelfs als niet-dammer, kijk erg uit naar de komende dagen en de afsluiting!

Aniek Hudepohl