Main Menu
Home
Sponsors
Participants
Résultats
Parties
Nouvelles et média
Information du tournoi
NederlandsEnglishFrenchRussian
Afsluitende column van Kees Thijssen Version imprimable Suggrer par mail
Het laatste woord

Net klaar met een uurtje zwemmen. Heerlijk verfrissend na drie weken topsport. Ik ben blij. Blij dat het toernooi klaar is. Het was heel zwaar. Maar tevreden met het resultaat.

 Er zijn weinig mensen die beseffen hoe belangrijk die zesde plaats is voor mij. De A-status behouden is een basisvoorwaarde voor mij om verder te groeien als dammer. Jammer dat ik die laatste partij toch niet won. Drie schijven voor en gewoon geen enkele winstkans. Dat was balen. Dan was ik vierde geëindigd. Staat iets mooier dan zesde, maar het blijft in wezen hetzelfde : net onder de Russen.
Mijn prestatie is daarmee een bevestiging van wat ik al wist. Ik speel mee met de top van de wereld en kan me in die contreien aardig weren, om het zo maar eens te zeggen. Maar mijn wapens om de top aan te pakken zijn te beperkt en daardoor eindig ik in dit soort kampioenschappen net buiten de top drie.
Maar ik weet waaraan ik moet werken. Mijn spel moet agressiever worden, vanuit de opening. Een aantal jaar geleden zag je Schwarzman veel van die omsingelingsopeningen spelen. Daarmee creëerde hij automatisch spanningen op het bord. Ikzelf speel vanuit de opening te rustig waardoor te vaak laveerpartijen op het bord verschijnen. In dat soort partijen is het lastiger om de volle mep binnen te halen. Gantwarg, mijn trainer, heeft ook al aangegeven dat we meer aan de openingen moeten gaan werken. Ik ben dat zeker van plan. Dan zal ik ook vaker een beroep moeten doen op mijn rekenvermogen. Dat is een ander belangrijk punt dat toch echt beter moet worden.
Verder zal ik mijn lichamelijke conditie verder moeten opvijzelen. Ik ga op het moment één of twee keer in de week zwemmen. Dat is redelijk, maar nog net iets te weinig. Een betere conditie zorgt voor meer energie. Chizhov liep tijdens het toernooi iedere dag hard, maar van tevoren heeft hij ook menig uurtje in de fitnesszaal doorgebracht. Op dit niveau moet je volledig geprepareerd aan de start verschijnen. Dan voel je je net iets lekkerder, net iets scherper en dat kan op drie weken toernooi net een puntje hier of daar schelen.
Op het commentaar over mijn remise tegen Chizhov wil ik verder niet te diep in gaan. Iedereen die de spelverhoudingen binnen de top een beetje kent, snapt dat ik tegen hem met remise tevreden ben. Ik stoor me verder niet aan wat anderen daarover te menen moeten zeggen.

Chizhov is de terechte wereldkampioen. Ik heb al zijn partijen nagespeeld en ze zagen er stuk voor stuk puik uit. Eén gelukje tegen Nasevich, maar verder heeft hij vrijwel al zijn tegenstanders onder druk gekregen. Dat sommigen dan onder de druk bezwijken is logisch. Hij creëert die druk. Het commentaar dat hij zogenaamde makkelijke overwinningen behaald heeft vanwege blunders van tegenstanders is dan ook een beetje misplaatst. Nee, hij heeft die titel verdiend.
En dat, beste mensen, lijkt me een perfecte afsluiting van deze serie columns.

(Bovenstaande column is, net als de eerder verschenen columns, op schrift gesteld door Dominique de Rooij, op basis van van telefonisch contact met Kees Thijssen. De organisatie van het WK 2005 dankt Kees en Dominique voor hun zeer bereidwillige medewerking.)

Banner
Rochdale
Mambo open source made this site possible