Main Menu
Home
Sponsors
Participants
Résultats
Parties
Nouvelles et média
Information du tournoi
NederlandsEnglishFrenchRussian
Jansen schuift aan in kopgroep Version imprimable Suggrer par mail
De partij tussen Alexander Getmanski en Ndiaga Samb blijft de gemoederen bezighouden op het wereldkampioenschap dammen. Vrijdagavond, vlak voordat het treffen hervat zou worden met voor beide spelers luttele seconden op de klok, is Samb accoord gegaan met een puntendeling. Dit deed hij overigens onder protest, en alleen omdat de alternatieven, de partij uitspelen dan wel niet verschijnen en een reglementaire nederlaag oplopen, hem nog minder aanspraken. Aangezien Getmanski eerder al had aangegeven te kunnen leven met remise, gaat de partij nu als 1-1 de boeken in, maar op de burelen van de werelddambond ligt reeds een vlammend bezwaarschrift namens Samb en de Senegalese dambond.

Er werd vrijdag ook nog gedamd in Amsterdam Zuidoost. Alexey Chizhov deed een poging zijn voorsprong uit te breiden, maar meer dan een plusremise zat er niet in tegen Ndiaga Samb. Ondertussen probeerde Guntis Valneris het gaatje met Chizhov te dichten, maar de Let moest tegen Alexander Getmanski zelfs in een nadelige remise berusten. Gérard Jansen schoof geruisloos aan in de kopgroep door een zege op Farkhad Huseynov Farid. De Huissenaar bereikte weinig, maar na een gambiet kon hij verrassend snel twee punten in de tas steken.

Was er een sportiviteitsprijs geweest, dan zou die beslist naar Alexander Georgiev gaan. De wereldkampioen had kunnen profiteren van een een nieuwe regel omtrent de bedenktijd. Anders dan vroeger krijgen de spelers na 75 zetten niet meer een vers uur erbij, maar moeten zij de partij in maximaal drie uur voltooien. Een paar extra zetten zouden Kees Thijssen, die nog maar zeven seconden had, zeker fataal geworden zijn, maar Georgiev accepteerde een puntendeling. Bij navraag bleek de nationaal kampioen niet op de hoogte van de nieuwe bepaling. Thijssen blijft Neerlands hoop in bange damdagen, maar een iets professionelere houding zou heel wat problemen voorkomen.
Banner
Fortis
Mambo open source made this site possible