Main Menu
Home
Sponsors
Participants
Résultats
Parties
Nouvelles et média
Information du tournoi
NederlandsEnglishFrenchRussian
Column Kees Thijssen 20 oktober Version imprimable Suggrer par mail
Volgende keer wil ik in de driver’s seat

Wat een drama weer gisteren. Goede partij-opzet tegen Nasevich. Daar was ik tevreden over. Maar wat stort ik in, in de tijdnood! Ik denk de winst berekend te hebben en sta vervolgens dichter bij verlies dan bij remise.
Na de tijdnood heb ik een half uur zitten rekenen. Het bleef me wazig wat de stand precies waard was; stond ik verloren of niet? Hij heeft het daarna misschien wel beter kunnen doen. In het partijvervolg pakte hij het in ieder geval niet goed aan, want het werd uiteindelijk een gewone remise.

Vandaag tegen Schwarzman werd ik weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Er is een aantal spelers dat er boven uitsteekt: Chizhov, Valneris, Schwarzman en Georgiev. Zij bereiken tegen vrijwel iedereen een actievere, voordeligere positie. Dat is een heerlijke situatie. Je kunt daarna als het ware achteruit gaan hangen en afwachten wat je tegenstander doet: valt hij om of blijft hij staan?
Schwarzman bereikte tegen mij al snel een positie waarin hij zes tempi voorsprong heeft. Hij is in dat soort standen in zijn element. Mijn stand was niet echt prettig. Het probleem is dat je in zo’n partij geen kans krijgt op voordeel, je hebt alleen maar kans om meer nadeel op te lopen. Ik denk dat ik het goed heb aangepakt door net een gelijkwaardige remise tegen hem te spelen.

Verder natuurlijk voldoende sensatie in deze ronde. Wie vooraf had gezegd dat Georgiev na zeven ronden op zes punten zou staan, die zouden ze voor gek hebben verklaard. Goed gedaan van Gérard.
En Samb weigerde opeens door te spelen omdat Getmanski verloren zou hebben op de tijd. Ik weet nog niet wat die uitslag nu geworden is.
Maar er viel voldoende te beleven vandaag.

Ik blijf na de uitslagen van vandaag met mijn vizier gericht op de derde plaats. Dan moet ik in de komende dagen nog wel minimaal één keer winnen.
Ik heb al eerder aangegeven dat ik denk dat dit voor mij, op dit moment, het hoogst haalbare is. Dit toernooi leert me om nogmaals in te zien op welke punten ik mijn spel moet verbeteren: rekenen en de actieve, voordeligere positie bereiken.
Ik zal partijen moeten gaan spelen waar het op rekenen aankomt; nu beperk ik me vaak tot wat vlakkere, strategische partijen. Ik zal er meer op moeten trainen.
Daarnaast moet ik die laatste stap nog zetten richting de echte, absolute top. Dat ik ook eens tegen die jongens in de betere positie terechtkom. Dat ík in de driver’s seat zit. Dat is een heerlijke stoel. Dan zit je lekker. Volgende keer wil ik achter het stuur!
Banner
Fortis
Mambo open source made this site possible