Main Menu
Home
Sponsors
Participants
Résultats
Parties
Nouvelles et média
Information du tournoi
NederlandsEnglishFrenchRussian
Rustdag voor Schwarzmann Version imprimable Suggrer par mail
(Russian translation available by choosing Russian language.)

Alexander Schwarzmann heeft koploper Alexey Chizhov geen strobreed in de weg gelegd in diens jacht op de tiende wereldtitel dammen. In kleine kring had Schwarzmann reeds laten weten dat hij twee partijen op een dag wat veel vindt, en dat hij niet van plan was om zich maandagmiddag in te spannen. Chizhov vond dat prima zodat na het verplichte toneelstukje van veertig zetten de handen geschud werden.

De andere WK-gangers zagen wel in dat vermoeidheid niet alleen risico's meebrengt, maar ook kansen biedt en trokken onvervaard ten strijde. Voor Alexander Baljakin leverde dat de eerste overwinning op in de finalegroep. Vanuit de opening zette hij Edvard Buzinski onder druk en in een complexe stand toonde de dam-Nederlander zich rekenvaardiger. Kees Thijssen meende dat hij had moeten winnen van Gérard Jansen, maar bij analyse bleek het voordeel van de nationaal kampioen voornamelijk optisch.

Guntis Valneris boekte een prachtige zege op Ndiaga Samb. De Senegalese grootmeeester, die wel erg vaak met een sigaretje buiten de rookvrije speelzaal te vinden is, moest in het middenspel een schijf offeren en kreeg daarna geen kans meer. Teleurstellend is nog steeds het optreden van Alexander Georgiev. Op het risicovolle spel waarmee hij furore maakte, zit men in Amsterdam vergeefs te wachten. In plaats daarvan zoekt de wereldkampioen zijn heil in kleine voordeeltjes, maar anders dan bij Chizhov, waar het altijd precies klopt, pakt Georgiev er geen zeges mee. Zo kreeg hij in de vijfde ronde geen poot aan de grond tegen hekkensluiter Farkhad Huseynov Farid.

Voor Alexander Getmanski gaat 17 oktober de boeken in als zwarte maandag. In de ochtendsessie verloor hij onnodig van Chizhov, en in de middagronde verknoeide hij de winst tegen Sergej Nasevich. Volgens de computer had Getmanski de keus uit veertien winnende zetten, maar de Rus deed wat anders en ontplofte haast toen Nasevich remise maakte.
Banner
Stadsdeel Zuidoost
Mambo open source made this site possible