Verslag vijfde ronde WK, 7 mei 2003

Heusdens slaat aanval op leidende positie af

  
Door: Leen de Rooij

Sijbrands en Clerc zijn niet “on speaking terms”. Dat is algemeen bekend. Maar wat doe je, als je moet spelen tegen een tegenstander waarmee je niet door één deur kunt? Het zou logisch zijn om de ander met sportieve middelen op het dambord naar het leven te staan. Sijbrands en Clerc deden het anders. Ze wilden kennelijk in geen geval van elkaar verliezen. De verplichte veertig zetten werden in vluggertjestempo gespeeld en na slechts twintig minuten werd de vrede getekend. Jammer voor de toeschouwers die te laat arriveerden.

 
Schwarzman koos na zijn nederlaag van de vorige dag tegen Erdenebileg voor een massale aanval. De Mongoliër had er geen passend antwoord op. De stand liep helemaal vast en het was de vraag wie er beter stond. Met een prachtige combinatie wist Schwarzman de partij te beslissen. 

 

Ndjofang koos tegen Milshin voor een vage aanval, de niet veel voorstelde. Al spoedig stond er een uitgedunde stand op het bord. Schijven die voor spanningen konden zorgen, werden tijdig afgeruild en na tweeëneenhalf uur werd tot remise besloten.
 

Getmanski bezette veld randveld 26 in zijn partij tegen Georgiev. Dat leek geen verstandige keus tegen de wereldkampioen. Lange tijd had Georgiev het initiatief, maar Getmanski zorgde ervoor dat hij aan de veilige kant van de afgrond bleef. De remise die op het bord kwam, was nagenoeg gelijkwaardig.
 
Veytsman zette tegen Buzhinski een aanval op met de lange vleugel. Buzhinski antwoordde met een tamelijk provocerende omsingeling. Langzamerhand werd de stand vereenvoudigd en bleef er een remisestand op het bord over.
 
Het halfopen klassieke speltype dat Tsjizjov op het bord bracht, leek niet logisch nu Heusdens schijf 16 had opgelost. Spoedig bezette hij dat veld echter weer vrijwillig. Er kwam een rustig aandoend, enigszins abstract speltype op het bord, waarin het lange tijd niet duidelijk was wie de beste kansen had. Langzamerhand kwam Tsjizjov echter in het voordeel. Op het beslissende moment had Heusdens echter een offer achter de hand, dat hem de remise garandeerde. Zo sloeg Heusdens de eerste aanval op zijn leidende positie af.
 
Andall probeerde het tegen Samb overzichtelijk klassiek te houden, maar Samb had duidelijk tempovoordeel. Het was vrij provocerend dat Samb tegelijk de velden 23 en 25 bezette, want dat wordt doorgaans als een beginnersfout gezien. Samb wist echter wat hij deed, want hij controleerde de andere vleugel. Langzamerhand werd de jarige Andall van het bord gedrukt. Een meerslag besliste de ongelijke strijd.
 
Jansen trok tegen Gantwarg over een breed front ten strijde, maar zijn tegenstander beschikte nog over alle nodige formaties. Beide spelers gingen niet tot het uiterste en daarom was remise het juiste resultaat.
 
Ba bracht tegen Valneris een Molimardvariant op het bord. Nadat de indringer was afgeruild, kwam er een rustige klassieke stand op het bord. Ba had een actieve stand op het bord, maar hij had niet voldoende voordeel om tot winst te komen.
 
Koyfman bracht tegen Thijssen een halfopen klassieke stand op het bord. Thijssen probeerde door een twee om twee afruil zijn tegenstander met een overbezette vleugel op te zadelen.
Het leek erop dat Thijssen zijn eerste winst ging binnenhalen, maar Koyfman kon nog juist binnen de remisegrenzen blijven.
  
  


Terug naar de vorige pagina