Verslag vierde ronde WK, 6 mei 2003

Slechts de wereldkampioen kan Heusdens bijhouden

 
Door: Leen de Rooij

De 4e ronde was de dag van de invallers. De fraaiste prestatie kwam ongetwijfeld op naam van invaller Ndjofang uit Kameroen. Oud-wereldkampioen Schwarzman gunde zijn tegenstander volop de aanval, maar zorgde ervoor dat hij de strategische velden in handen hield en zou kunnen counteren. Ndjofang wist zich echter aan de omstrengeling te ontworstelen. Toen golfde de aanval breed over het bord. Schwarzman bood nog lang tegenstand, maar moest uiteindelijk capituleren.

 
De Nederlandse last-minute reserve Ron Heusdens speelde tegen Buzhinski een strak klassiek duel. Toen Heusdens het kerkhofveld bezetten, stak hij de lont in het kruitvat. Buzhinski leek goede tegenkansen te krijgen. Hij nestelde zich zelfs op veld 39, maar die drieste aanval werd weerlegd door een fraai offer. Een dubbel tegenoffer van Buzhinski mocht niet baten. Heusdens wikkelde bekwaam af naar een gewonnen eindspel.
Clerc en Gantwarg namen een halve vrije dag. Binnen anderhalf uur kwamen zij remise overeen. De partij leek veel op “weggevertje”, zij het dat het aantal schijven voortdurend gelijk bleef. “beschamend” fluisterde iemand in de wandelgangen.
Samb ondernam tegen Sijbrands geen enkele poging om tot actief spel te komen. Hij nam elke mogelijke afruil. Bij de 40e zet zag ook Sijbrands van verdere winstpogingen af.
Andall was niet van plan om zich tegen Koyfman opnieuw ter slachtbank te laten leiden. Hij beantwoordde het spel van de Israëliër met een overzichtelijke, elastische opstelling. In het middenspel ging het echter hopeloos mis en werd de arme Andall onder de voet gelopen.
De partij Thijssen- Valneris was een lust voor het oog. Valneris koos voor een krachtige centrumaanval, terwijl Thijssen probeerde om de aanvalsstand actief te omsingelen. Het plan van Thijssen leek te lukken, maar Valneris kon zich nog juist met een vereenvoudiging aan de wurggreep onttrekken. Een uitstekende partij.
Bassirou Ba ging tegen Jansen voluit in de aanval. Jansen kon tegen de Roozenburgopstelling nauwelijks tot constructief tegenspel komen. Het leek goed te komen toen Ba een dure doorbraak nam en voorlopig geen dam kon halen. Toch bleef het voordeel aan Ba’s kant, al kon Jansen moeiteloos naar remise afwikkelen.
Wereldkampioen Georgiev leverde opnieuw een voortreffelijke prestatie. Erdenebileg ging de moeilijkheden niet uit de weg. Het kwam tot een zelden vertoonde wederzijdse kortevleugelopsluiting. Georgiev nam een originele dam, maar Erdenebileg beschikte nog over een lichte tegencombinatie. De dam leek aan de dure kant, maar met enkele krachtzetten bewees Georgiev zijn gelijk. 
De partij tussen Tsjizjov en Mishin was aanvankelijk zeer overzichtelijk, al zorgde een opgedrongen schijf van Milshin op 36 wel voor enige spanningen. In het late middenspel kwam Tsjizjov onder druk te staan. Hij moest secuur spelen om de remise veilig te stellen.
Getmanski duwde Veytsman met sterk spel naar de randen. Toch kwam het plan niet helemaal uit de verf. Veytsman kreeg volkomen gelijkwaardig spel. Hij wikkelde af naar een standaardremise-eindspel.
 
  


Terug naar de vorige pagina