Verslag derde ronde WK, 5 mei 2003

 
Door: Leen de Rooij

De opening in de partij tussen Jansen en Thijssen was veelbelovend. Jansen probeerde de lange vleugel van zijn tegenstander onder druk te zetten, maar met enkele ruilen nam Thijssen het initiatief over. Precies na 40 zetten werd tot remise besloten.
Ba en Clerc speelden een rustige klassieke partij die in een terechte remise eindigde.

 

Valneris bezette tegen Koyfman het kerkhof in een stand die al aardig uitgedund was. Hij kreeg er geen last van, want het werd spoedig remise.
De MongoliŽr Erdenebileg speelde een halfopen klassieke partij tegen Veytsman. Hij deed dat zo gewiekst dat de Amerikaan, wiens stand overontwikkeld was, in grote moeilijkheden kwam. Veytsman moest een schijf inleveren, aar kon nog juist remise halen.
Onze landgenoot Heusdens beleefde een paar zware uren in zi n partij tegen de Rus Getmanski. Steeds verder werd Heusdens teruggedrongen. Hij moest lijdzaam toezien hoe zijn tegenstander een doorbraak nam. G tmanski koos een verkeerd plan en kon daardoor Heusdens net niet het laatste duwtje over de rand te geven. De ongelukkige positie van schijf 33 maakte dat er geen winst mogelijk was.
Georgiev en Ndjofang speelden een klassieke partij, waarbij Georgiev de sterkste formatie bezat. Hij opende een aanval over het hele fro t. Na enkele vereenvoudigingen kon de Rus een sterke indringer op 20 plaatsen. Er restte Ndjofang niets anders dan een offer te plaatsen. Het leek erop dat hij een redding had gevonden, maar met een stijlvol offer wikkelde de wereldkampioen af naar een winnende dubbele oppositie.
Sijbrands speelde een goede partij tegen hekkensluiter Andall. Een vooruitgeschoven schijf op 15 werd gecombineerd met klassiek spel. Het sterke centrum van Sijbrands gaf de doorslag. Door deze overwinning voegde de Nederlandse matador zich bij de koplopers.
Gantwarg liet tegen Samb een grote afruil toe. Weliswaar stonden zijn schijven daarna vrij ongunstig, maar het tempovoordeel was aan de oud-wereldkampioen. Er was sprake van een dynamisch evenwicht, dat niet werkelijk verstoord werd.
Schwarzman speelde tegen Milshin een prachtige aanvalspartij. In een variant van de Kelleropening had Milshin een structurele zwakte in het open veld op 5. Milshin kon geen tegenspel krijgen. Uiteindelijk werd hij helemaal overspeeld. Schwarzman besliste de partij met een lichte combinatie.
Tsjizjov kwam tegen Buzhinski al vroeg in de aanval. De Litouwer kwam onder zware druk te staan toen hij constructief wilde tegenspelen. Toch was het voordeel van Tsjizjov niet genoeg om beide punten te kunnen binnenhalen.
  


Terug naar de vorige pagina