Verslag tweede ronde WK, 3 mei 2003

 
Door: Leen de Rooij

Gérard Jansen speelde tegen Koyfman een interessante partij, waarin beide spelers een flankaanval opzetten. Ze maakten geen fouten. Toen de kruitdampen opgetrokken waren, stond Jansen weliswaar had Jansen weliswaar meer tempi, maar van echt voordeel was geen sprake.

 

Valneris en Sijbrands speelden een mooie partij. Sijbrands opende de aanval via de flank. Valneris zocht expansie aan de andere vleugel. Zijn aanval werd geneutraliseerd. Toen ook Sijbrands’voorpost was afgeruild, was het materiaal zodanig uitgedund dat van verdere winstpogingen werd afgezien.

De partij Samb- Clerc werd een streng positioneel klassiek duel. Clerc bezette op de 30e zet het kerkhof, maar Samb kon daar geen profijt van trekken. Nadat de stellingen waren geneutraliseerd, werd het snel remise.

Getmanski deed in zijn partij tegen Tsjizjov alle moeite om spanningen uit de weg te gaan. Toch lukte het niet helemaal om gelijk spel te krijgen. Uiteindelijk rolde er toch een gelijkwaardige remise uit.

Schwarzman kreeg groot voordeel tegen Buzhinski. Het was opvallend dat er geen winst voor hem in zat. Wellicht had Schwarzman het ergens beter kunnen doen.

Ernedebileg speelde een geweldige aanvalspartij tegen Ndjofang. Steeds verder drong hij zijn tegenstander terug. Toch bleek het niet mogelijk om de beslissende knock-out te plaatsen. Het moet voor de Mongoliër teleurstellend zijn geweest, dat hij remise moest toestaan.

Georgiev opende een aanval over de gehele linie. Milshin opende een tegenaanval op de korte vleugel, die weliswaar geneutraliseerd kon worden, maar Georgiev had rechts te veel schijven staan om zijn aanval voldoende kracht bij te kunnen zetten. Nu werd het toch nog een gelijkwaardige remise.

Wie het middenspel van de partij tussen Thijssen en Ba zag, kon zich niet voorstellen dat het duel in remise zou eindigen. De omsingeling van Thijssen mislukte helemaal en Ba leek hem van het bord te drukken. Toch kon Thijssen nog voldoende vereenvoudigingen realiseren om een benauwde remise te bereiekn.

Gantwarg zette tegen Andall alles op de aanval. Die kon niet alle gevaren bezweren. De golven denderden over het hoofd van de arme Caraïbische Amerikaan. Ondanks verschillende vereenvoudigingen moest hij het hoofd buigen.

Terwijl in de meeste andere partijen de aanvallende spelers in het voordeel kwamen, liet Heusdens zien hoe een omsingeling effectief gespeeld moet worden. Daarbij profiteerde hij optimaal van de ongelukkig opgestelde lange vleugel van Veytsman. Op de 45e zet plaatste Heusdens een offer, dat hem in staat stelde op veld 20 te infiltreren. Daarna wikkelde hij naar winst af, hoewel in de analyseruimte een weerlegging schijnt te zijn gevonden.

Toch speelde Heusdens de beste partij van de dag. Met zijn overwinning schaarde hij zich bij de koplopers.

 

De stand aan kop:

1 t/m 5: Clerc (Ned.), Gantwarg (Wit-Rusl.), Heusdens (Ned.), Jansen (Ned.) en Tsjizjov (Rusland)  3 punten uit 2 partijen.

6 t/m 17. o.a. Sijbrands en Thijssen, 2 uit 2


  


Terug naar de vorige pagina