Wereldkampioen dammen 2003: Alexander Georgiev!

Wat een spanning!

    
De vierde partij die op maandag 29 september 2003 werd gespeeld met normale bedenktijd tussen Tsjizjov en Georgiev, de vijfde partij van dinsdag 30 september 2003 met normale bedenktijd tussen Valneris en Tsjizjov en de zesde partij van woensdag 1 oktober 2003 met normale bedenktijd tussen Georgiev en Valneris eindigden allen na een spannende strijd in remise. Een sneldambarrage werd noodzakelijk. 

 

De drie partijen die gespeeld werden op donderdag 2 oktober met 20 minuten bedenktijd en 10 seconden bonus per zet leverden geen winstpartij op. Wel werd de spanning opgevoerd. De partijen met 10 minuten en 5 bonusseconden per zet werden nog spannender, maar de grootmeesters wisten ondanks de beperkte speeltijd toch steeds de weg naar de remise te vinden. Tot de elfde partij tussen Georgiev en Valneris. Valneris zette in deze partij een alles of niets aanval op. Georgiev die al het gehele toernooi de rust zelve was, bleef ook nu koelbloedig. Hij omsingelde de aanval van Valneris en toen Valneris in het late middenspel een wanhoopscombinatie nam, wikkelde Georgiev dit snel af naar winst. De laatste partij tussen Valneris en Tsjizjov eindigde in remise. Als Tsjizjov deze partij gewonnen zou hebben, zou op vrijdag nog een barrage gevolgd zijn tussen Georgiev en Tsjizjov. 
 
Voorzitter van het organisatiecomité, de heer Johan Huls heette op donderdag 2 oktober 2003 de aanwezigen bij de sluiting van de barrages om de wereldtitel dammen 2003 van harte welkom in de Havenzaal van hotel Zwartewater. In het bijzonder heette hij welkom wethouder Wolbert Meijer van de gemeente Zwartewaterland, de spelers, vice-voorzitter van de FMJD, de heer Pieter Hildering, de hoofd- en subsponsors en de pers. Hij deelde mee dat Studio Sport de gehele dag aanwezig is geweest. Hij reikte aan de dirigent van voorwaarts, de sponsors Lens Nekeman en Driek de Goede, hoofdarbiter Dr. Frank Teer en de vice-voorzitter van de FMJD Hildering een prachtig door Albert Greveling samengesteld boeket bloemen uit. 
 
Wethouder Wolbert Meijer feliciteerde de oude en nieuwe wereldkampioen Alexander Georgiev met zijn titel. Hij was verheugd dat de wereldkampioen in Zwartewaterland bekend geworden is. Hij feliciteerde het organisatiecomité dat deze de hoofdsponsors bereid heeft gevonden om ook de barrage te financieren. Hij bood de wereldkampioen een fles wijn aan, zodat deze eindelijk een feestje kon vieren.
 
Hoofdarbiter Dr. Frank Teer maakte de officiële eindstand bekend: nummer 1 Alexander Georgiev, nummer 2 Alexeï Tsjizjov en nummer 3 Guntis Valneris. Alexeï Tsjizjov heeft het recht om Georgiev volgend jaar uit te dagen in een match om de wereldtitel 2004. Deze wordt naar alle waarschijnlijkheid georganiseerd in Oefa in Basjkirië een autonome republiek in Rusland. Teer bedankte de spelers voor hun sportieve gedrag, hij heeft niet een keer in heven grijpen. Tijdens de WK in mei heeft hij een enkele keer een gele kaart uit moeten delen aan een bezoeker. Tijdens de barrage gedroegen de bezoekers zich uitermate correct. De partijen waren uitstekend te volgen op het grote projectiescherm.
 
Hoofdsponsor Lens Nekeman reikte de prijzen uit in samenwerking met hoofdarbiter Frank Teer. Voor Alexander Georgiev was er bovendien de lauwerkrans voor zijn tweede wereldtitel. Nekeman was er trots op dat ook de barrages in Zwartsluis plaats konden vinden. 
 
Pieter Hildering, vice-voorzitter van de FMJD (werelddambond) reikte de spelers de drie medailles uit. Hij bedankte het organisatiecomité voor de perfecte organisatie in mei en ook met de organisatie van de barrages.
 
Door een misverstand, zijn mobiele nummer was bij de organisatie niet bekend, was de nieuwe voorzitter van de KNDB, de heer Ebbo de Jong, niet bij de sluiting, wat hij bijzonder betreurde.
 
In zijn dankwoord deelde Georgiev mee dat hij heel blij was met het behaalde resultaat. 
 
Muziekvereniging Voorwaarts verdient een groot compliment. Op het allerlaatste moment werd besloten om de prijsuitreiking niet uit te stellen naar vrijdag, maar direct na afloop van de partijen te houden, omdat er nog voldoende publiek aanwezig was. De organisatie had verwacht dat Voorwaarts in gewone kleding zou verschijnen, maar voorzitter Berry Barth had alle muzikanten verzocht om in uniform te verschijnen. Het Russische volkslied werd prachtig voor Georgiev gespeeld.
 
Albert Greveling en Hans Winter verdienen eveneens een groot compliment voor hun tomeloze inzet, Greveling voor de inrichting van de speelzaal en de bloemen en de lauwerkrans en Winter, die dagelijks de partijen op de website plaatste. Er waren enkele duizenden bezoekers tijdens de barrages. De website werd in totaal al ca. 75.000 keer bezocht. Vooral de sneldambarrage-partijen, die live via de webcam konden worden gevolgd, leverden veel bezoekers op. Van Wendel Computers uit Genemuiden leverde opnieuw de benodigde apparatuur en de technische ondersteuning. Fotograaf John Davids maakte van toernooi in mei en van de barrages vele prachtige foto’s. Deze zullen naast de foto’s van Stoffel Voerman, Gerrit Jan Pierik, Lens Nekeman, Hans Winter en Adriaan Groenendijk in het WK boek opgenomen worden. Het boek verschijnt naar verwachting in december 2003. Het is al te bestellen via de website en bij Henk Boers, tel: 038-3868015. Het boek kost €25.- exclusief verzendkosten.
 

Een overzicht van de gespeelde partijen en de uitslagen van donderdag 2 oktober klik hier...

        


Terug naar de vorige pagina