Valneris, Georgiev en Tsjizjov eindigen op de eerste plaats

  
Door: Leen de Rooij

Even leek het erop dat Georgiev de winst op Thijssen zou pakken en het Wereldkampioenschap Dammen 2003 op zijn naam zou schrijven. Helaas voor hem is het niet gelukt. Tsjizjov wist te winnen van Gantwarg en heeft zich hierdoor bij Georgiev en Valneris op de eerste plaats gevoegd. Ondanks dat de laatste ronde gespeeld is, is het kampioenschap nog niet ten einde.

 

Sijbrands liet Ndjofang alle ruimte voor een aanval. Verontrustend was het niet, want Sijbrands’ schijven stonden aan de lange vleugel goed genoeg opgesteld om alle aanvallen te pareren. De Nederlandse coryfee probeerde voorzichtig een tegenaanval aan de andere vleugel op te zetten. De aanvalsstand werd mooi ingesnoerd. Met een simpele combinatie, voorafgegaan door een forcing, besliste Sijbrands het duel.
Voor een keer week Thijssen af van zijn gewoonte om interessant te spelen. Tegen Georgiev was hij overduidelijk op remise uit. De wereldkampioen had ook nu moeite om het spel te maken. Toch kwam Georgiev in de loop van de partij steeds beter te staan. Het voordeel was niet genoeg voor de winst, maar toen duidelijk werd hoe de verhoudingen lagen, probeerde Georgiev tot het laatste toe om tot winst te komen. 
Ba en Schwarzman schoten als sprinters uit de startblokken. De eerste twintig zetten werden snel gespeeld. Ba rekende op vredelievendheid van zijn tegenstander, maar Schwarzman koos voor een flankaanval.
Milshin trachtte tegen Jansen de spanningen te vermijden, maar door een provocerende opstelling van zijn linkervleugel door Jansen werd de strijd toch spannend. Jansen kreeg groot voordeel, maar liet zijn tegenstander aanvankelijk ontsnappen. De tweede keer ontliep Milshin de strop niet.
Valneris en Heusdens speelden een klassiek duel. Heusdens had genoeg aan een punt om de achtste plaats veilig te stellen, die van belang was voor een A- status, maar zoals altijd, ging hij ook nu voor meer.
Voor de tweede achtereenvolgende keer probeerde Koyfman tot winst te komen. Tegen de relatief zwakke Veytsman leek een winstpoging alleszins verantwoord. Toch lukte het niet om de verdediging van de Amerikaan te doorbreken. 
Samb nam en de partij tegen Getmanski een voorpost op veld 24. De stand van zijn tegenstander vertoonde echter geen zwaktes.
In een partij waarin hij de verwikkelingen uit de weg ging, behaalde Buzhinski snel een punt tegen Clerc.
Gantwarg maakte in zijn partij tegen Tsjizjov op de 20e zet een ernstige vergissing. Hij meende een winnende combinatie te nemen, maar vergat dat hij zelf meerslag moest nemen. Nu kreeg Tsjizjov een prachtige stand met een opsluiting van de vijandelijke korte vleugel.
Bekwaam wist hij de partij tot winst te voeren en op gelijke hoogte te komen met Valneris
Erdenebileg voelde zich aan zijn stand verplicht om van de zwakke Andall te winnen. Hij nam een gunstige positie in, die hem groot voordeel garandeerde. De hekkensluiter werd volkomen overspeeld.

     
  


Terug naar de vorige pagina