Verslag zeventiende ronde WK, 21 mei 2003

  
Door: Leen de Rooij

De partij Gantwarg- Heusdens was pikant wegens de wederzijds opgedrongen randschijven. Na een twee om twee afruil bezette Gantwarg 15 en 25, terwijl Heusdens op 45 kwam te staan. Op het moment dat Gantwarg in de problemen leek te komen, kon hij met een combinatie naar remise afwikkelen.

Sijbrands nam Veytsman met zijn linkervleugel in een halve hekstelling, terwijl de schijven rechts gereed stonden om agressief te worden aan de andere kant. Sijbrands speelde als in zijn beste jaren. De Amerikaan ging nog voor de tijdscontrole volkomen knock-out. 

Andall had tegen Getmanski veel overtollige schijven aan zijn lange vleugel staan. Hij moest zoeken naar mogelijkheden om die in het spel te brengen. Dat lukte in het geheel niet. Getmanski ontnam zijn tegenstander alle mogelijkheden op tegenspel en boekte een keurige overwinning. Het herstel van Andall was slechts van korte duur. Getmanski kwam dankzij deze overwinning weer op zijn gemiddelde.

De partij Thijssen- Buzhinski zou rustig klassiek zijn geweest, ware het niet dat een zwarte schijf zich achter de witte linies op 36 bevond. Het was niet duidelijk of het een lastpost was, of een schijf waarop gecombineerd kon worden. Het evenwicht werd niet verbroken en de partij eindigde in een gelijkwaardige remise.

Ba wilde ook tegen Tsjizjov behoudend spelen, maar zijn tegenstander drong hem een oneconomische voorpost op. Tsjizjov dwong zijn tegenstander tot spelen. De oud-wereldkampioen kreeg groot voordeel maar moest alle energie in het eindspel steken.
Dat voerde hij bekwaam tot winst en dat had tot gevolg dat Tsjizjov samen met Valneris de koploper tot op een punt naderde.

Jansen en Ndjofang maakten er een spannende pot van. Het spel van Ndjofang was zo agressief, dat hij blij mocht zijn dat er na afloop geen dopingcontrole werd gehouden. Jansen nam hem dankbaar in een kettingstelling. Ndjofang kreeg de mogelijkheid de stand te verbreken. Toen eindigde een interessante strijd, waarin Jansen zelfs licht nadeel had, in een enigszins teleurstellende puntendeling,.

Valneris en Erdenebileg vochten een klassiek duel uit. De Mongoliër had weinig schijven aan zijn korte vleugel. Valneris buitte het voordeel bekwaam uit en boekte zijn derde overwinning op rij. Samen met Tsjizjov bezet hij nu de tweede plaats, op een punt achterstand.

Koyfman probeerde tegen Georgiev een punt veilig te stellen. De huidige en waarschijnlijk ook toekomstige wereldkampioen wachtte geduldig op zijn kans en bezette het kerkhof. Hij kreeg echter geen enkel aanknopingspunt. Koyfman bereikte zonder moeite remise.

Schwarzman speelde halfopen klassiek tegen Samb. De Senegalees speelde het voor zijn doen voorzichtig tegen. Het is bekend dat Schwarzman zijn hand wel eens overspeelt als hij het spel moet maken. In een rommelige partij werkte Schwarzman toe naar een eindspel waarin hij twee schijven voorkwam. Samb had echter twee dammen en daardoor was het onmogelijk om de partij te winnen.

Clerc had de partijen van Milshin nauwkeurig bestudeerd. Het was hem opgevallen dat de Rus de Roozenburgopstelling altijd krom tegenspeelt. In twee eerdere partijen speelde Milshin vroegtijdig de merkwaardige zet 5-10. Zo ook nu. In de vorige partijen kreeg Milshin nadeel. Nu nam hij op het juiste moment een grote vereenvoudiging. Toen hij Clerc toeliet op veld 27 werd de strijd opnieuw boeiend. Toen er van mogelijk voordeel van Clerc niet veel overbleef, wikkelde Clerc af naar remise.
     
  


Terug naar de vorige pagina