Verslag zestiende ronde WK, 20 mei 2003

Het einde nadert...

  
Door: Leen de Rooij

Nu de strijd ten einde loopt, neemt bij sommige spelers de strijdlust af, terwijl anderen volop het gevecht zoeken om hun positie te verbeteren.
 

Koyfman had zich lange tijd bijzonder rustig gehouden. Hij nam in geen enkele partij enig risico, maar in de 16e ronde meende hij in Erdenebileg een potentieel slachtoffer te zien. De Israëliër ging de strijd volop aan. Hij koos voor een Roozenburgaanval. Zijn tegenstander ging er constructief op in. Toch was het Koyfman die een grote vereenvoudiging nam, die uiteindelijk tot remise leidde.
 
Ndjofang en Valneris speelden een klassiek duel, waarin Valneris zijn schijven duidelijk beter had gesitueerd. Valneris kreeg voordeel, maar het leek niet voldoende voor de winst. Toen Ndjofang in de tijdnoodfase naar remise wilde afwikkelen, overzag hij een gemene finesse die Valneris in de stand had gevlochten. De Let won de partij en bezet daardoor een gedeelde tweede plaats.
Georgiev probeerde een vage omsingeling op te zetten tegen het sterke centrum van Samb, maar de Senegalees beschikte over gezonde formaties. Samb kwam geen moment in gevaar en bereikte een gelijkwaardige remise.
 
Schwarzman zette aan de linkerbordhelft een hekstelling op het bord, maar daarmee hield hij niets vast. De stand van Clerc oogde daardoor beter. Schwarzman bezette een voorpost op 24. Daarna was de stand volkomen in evenwicht en werd er terecht tot remise besloten.
 
Milshin heeft in dit toernooi nog weinig spektakel laten zien. Gantwarg daarentegen bracht in elke partij vuurwerk op het bord. In hun onderlinge partij formeerde Gantwarg een hekstelling. Milshin liet zich op zijn beurt niet onbetuigd en koos voor een kerkhofaanval. De stand van Milshin was gemakkelijker te hanteren. Er restte Gantwarg niets anders dan de aanval te neutraliseren en naar remise toe te werken.
 
Het duel tussen onze landgenoten Heusdens en Sijbrands was buitengewoon interessant. Na een voorzichtig begin gooide Heusdens de lont in het kruitvat. Hij bezette het centrumveld 23. Sijbrands probeerde de indringer in de houdgreep te krijgen.De partij kreeg een onverwacht einde toen Sijbrands zijn tegenstander met een combinatie verraste.
 
Veytsman zette tegen de ontketende Andall een flankaanval op, die niet veel om het lijf had. De hekkensluiter kwam steeds beter te staan. Veytsman werkte zich verder in de nesten en moest een schijf inleveren. Andall liet zijn prooi niet meer ontsnappen en boekte zijn eerste overwinning.
 
Thijssen opende tegen Getmanski voorzichtig de aanval. Er kwam een interessante stand op het bord, die echter voor geen van beide spelers duidelijke zwaktes vertoonde. Toen Getmanski in een scherpe stand twee maal achterwaarts ruilde, kreeg hij een gevaarlijke aanval over zich heen. In een nadelige stand maakte de Rus een blunder, die Thijssen schijfwinst opleverde. Daarna was het voor onze nationale kampioen een kwestie van techniek om de beide punten te pakken.
 
Wie de partijen van de Afrikaanse kampioen Ba in dit toernooi volgt, wordt teleurgesteld door zijn risicoloos geschuif. Ba probeert zijn tegenstanders meestal te verleiden tot onvoorzichtig spel, om dan met een counter toe te slaan. Ook in de partij tegen Buzhinski liet Ba niet het achterste van zijn tong zien. In de minst interessante partij van de dag werden de punten gedeeld.
 
Tsjizjov en Jansen bevochten elkaar in een gesloten klassiek duel. Gedurende de hele partij hielden de spelers elkaar ongeveer in evenwicht. Remise was een logisch resultaat.
    
  


Terug naar de vorige pagina