Verslag 15de ronde WK, 19 mei 2003

  
Door: Leen de Rooij

Thijssen en zijn clubgenoot Ndjofang (Hiltex, Amsterdam) speelden een klassieke partij. Ndjofang verwijdert vroeg in het middenspel de kroonschijf van zijn tegenstander. Thijssen bereikte een uiterst voordelige stand, maar in tijdnood kon hij het juiste plan niet vinden. Hij moest berusten in een teleurstellende remise.
 

Ba speelde, zoals hij dat veelvuldig doet, tegen Erdenebileg een flauwe opening met veel afruilen. Het was de verdienste van Erdenebileg dat hij de Senegalees toch tot strijd wist te dwingen.Deze opende een gezonde flankaanval. Toch hield Ba de stand onder controle. Hij kon nam een afruil naar het verre veld 17. Zijn tegenstander moest de indringer uitruilen en toen was het spoedig remise.

Jansen en Georgiev speelden een hoogstaande partij. Georgiev opende een centrumaanval, maar Jansen trachtte de centrumschijf met constructief spel te ondermijnen. Georgiev kwam tot een sterke aanval. Er moest voor het leven van de Huissenaar gevreesd worden. Ten koste van een schijf wist hij door te breken. Er moest nog een schijf geïnvesteerd worden om remise te kunnen bereiken. Opgelucht sprak Jansen na afloop: “Dit was geen verliespunt, maar een winstpunt.”

De partij tussen Valneris en Schwarzman was tamelijk overzichtelijk. Schwarzman probeerde tot een omsingeling van de witte centrumstand te komen, maar Valneris was niet bereid om daaraan mee te werken.
Valneris speelde rustig tegen en bereikte een gemakkelijker stand. Toen Schwarzman verzuimde om remise te maken, ging de Let volop voor de winst. Met zijn laatste zet, die een afschuwelijke misvatting was, verzuimde Schwarzman de remise. Met 15-20 had hij stand kunnen houden. Door zijn overwinning steeg Valneris naar een gedeelde derde plaats.

Koyfman en Milshin kozen beiden voor flankspel, maar Milshin leek de meest gezonde stand te hebben.
Koyfman neutraliseerde alle spanningen. Hij voelde ook in deze partij zijn tegenstander niet aan de tand en bereikte een bloedeloze remise.

Samb en Heusdens zijn nooit bang voor het avontuur. Toen Samb een centrumaanval inzette, nam Heusdens brutaalweg een voorpost op veld 32. Een soort expeditie naar de Zuidpool. Op het moment dat Heusdens’ voorpost in gevaar leek te komen, nam hij een combinatie naar dam. De dam werd voor gelijk spel afgenomen en daarna eindigde de interessantste partij van de dag in remise.

Veytsman probeerde in het duel tegen Clerc zo weinig mogelijk averij op te lopen. Dat lukte aanvankelijk vrij aardig. Clerc had een klein voordeeltje en ging daar zeer zorgvuldig mee om. De Nederlander staat bekend om zijn secuur spel in dunne standjes. Hij maakte zijn faam opnieuw volledig waar. Ook Clerc staat nu op een gedeelde derde plaats.

Getmanski liet vrijwillig zijn korte vleugel opsluiten, maar Gantwarg had daarvoor een overvloed aan schijven nodig. De oneconomische opsluiting leidde niettemin tot interessante complicaties.
Gantwarg ging uiterst voortvarend te werk. De oud-wereldkampioen, die in de eerste toernooihelft tegen een paar teleurstellende nederlagen aanliep, doorbrak de ijzeren verdediging van Getmanski. Hij bracht hem zijn eerste nederlaag toe.

Sijbrands ondernam actie tegen een gevaarlijke voorpost van Buzhinski. Op het moment dat de schijf zou worden opgepeuzeld, nam de Litouwer een aardige combinatie die hem doorbraak en remise garandeerde.

Tsjizjov penetreerde diep in de stelling van Andall. Toch hield Andall de zaak goed onder controle te hebben. Hij is over zijn dieptepunt heen en wist nu ook de negenvoudige oud-wereldkampioen op remise te houden.
      
   


Terug naar de vorige pagina