Verslag 14de ronde WK, 17 mei 2003

  
Door: Leen de Rooij

De partij tussen Heusdens en Clerc kende een interessante opening. Heusdens bezette een voorpost op 24 en Clerc speelde het scherpste tegenspel. Heusdens liet aan de rechtervleugel een schijf instaan om aan de andere vleugel tegenkansen te creŽren. Clerc haalde een dam, die hem twee schijven hadden gekost. De overblijvende stand was moeilijk in te schatten. De dam verdween spoedig van het bord en er bleef een 7 om 7- eindspelletje over dat aan geen van beide spelers kansen bood. 
 
Veytsman en Gantwarg bestreden elkaar in een klassiek duel. Veytsman zocht expansie via de velden 22 en zelfs 17. 
 
Getmanski en Sijbrands speelden een snelle en teleurstellende partij, waarin zich nauwelijks complicaties voordeden. Beide spelers maakten zich op voor een lange zondag.
 
Zelfs Andall wist lange tijd een gelijkwaardige klassieke stand tegen Buzhinski op het bord te houden. In het middenspel kwam Andall zelfs iets gemakkelijker te staan.
 
Bij de partij tussen Tsjizjov en Thijssen was aanvankelijk geen sprake van strijd of van spanning. Toen Tsjizjov zijn tegenstander in een hekstelling nam, leek Thijssen in ernstige moeilijkheden te komen. Er was nog juist redding voor onze landgenoot mogelijk.
 
Ndjofang wilde er tegen Bassirou Ba een mooie partij van maken. Met een doorgeschoven schijf op 15 wil dat doorgaans wel lukken. De tegenstander moet er dan voor zorgen dat de partij niet in klassiek vaarwater terecht komt. De spanningen ebden langzamerhand weg en er bleef een remisestand over.
 
Erdenebileg en Jansen speelden een klassiek duel, waarin Jansen de meeste tempi had gebruikt. Hij plaatste een interessant offer, dat echter niet voldoende uitzicht bood op de winst.
 
Georgiev probeerde tegen Valneris de strijd aan te gaan met een halfopen klassiek systeem.
 
Schwarzman en Koyfman waagden zich beiden niet op het centrumveld. Daardoor ontstond er een halfopen klassiek speltype van beide kanten. In het middenspel sloeg de vlam in de pan. Koyfman drong diep in de vijandelijke linies door. Hij bezette het verre veld 33
 
Samb nam in de partij tegen Milshin een voorpost op 27. Spoedig leverde Milshin een schijf in voor vage tegenkansen.
     
   


Terug naar de vorige pagina