Verslag 13de ronde WK, 16 mei 2003

  
Door: Leen de Rooij

Koyfman en Ndjofang speelden een klassieke partij, waarin extra spanningen optraden, toen beide spelers zowel het centrum als een hoekveld bezetten. Wat Koyfman, die ooit een sieraad was voor de damsport, in dit toernooi bezielt, is niet duidelijk. Hij doet geen enkele poging om op winst te spelen. Een grote afruil zorgde voor een snelle remise.

 
Ook de partij tussen Samb en Erdenebileg was klassiek. Samb meed echter het belangrijke centrumveld 28, maar bezette wel randveld 26. Erdenebileg bouwde zijn stand uitstekend op. De moeilijkheden groeiden Samb boven het hoofd. Hij moest een schijf inleveren en haalde daarna de tijdscontrole niet.
Aan het spel van Clerc en Georgiev was te merken dat beide spelers ontzag voor elkaar koesterden. Georgiev wilde zijn koppositie niet in gevaar brengen, terwijl Clerc kennelijk op een gemakkelijker tegenstander wacht om op winst te spelen.
Gantwarg en Schwarzman speelden een zwaar klassiek duel. Gantwarg begon in de opening met een halfopen klassieke opzet. Het werd spoedig klassiek, maar Schwarzman koos verrassend voor een Ghestemdoorstoot. Gantwarg volgde een dubieus plan. Hij investeerde een schijf in een vage aanval tegen zwarts lange vleugel. Gantwarg moest te veel schijven offeren om door de vijandelijke linies te breken. Na zeseneenhalf uur spelen kon Schwarzman de felicitaties in ontvangst nemen.
Sijbrands koos in de partij tegen Milshin voor een aanval over het hele front. Milshin speelde het spel aanvankelijk uiterst positief mee. De partij nam een verrassende wending toen Sijbrands een gambiet plaatste waarvoor hij kansen kreeg tegen zwarts korte vleugel. Sijbrands kwam eerder op dam en bereikte ook met een tweede schijf de achterste lijn. Toch koos de Nederlander op het cruciale moment voor een verkeerd plan. Nu was de overblijvende stand net niet gewonnen.
Andall speelde in zijn partij tegen Heusdens uiterst rommelig, zonder een duidelijk speelplan. Vrijwillig accepteerde hij zwakke randschijven. In een positie waarin Heusdens uitstekend stond, nam hij een winnende combinatie naar dam. De dam werd nog wel afgenomen, maar de overblijvende stand leverde geen moeilijkheden op voor onze landgenoot.
Thijssen kreeg weinig vat op het spel van de Amerikaan Veytsman. Het werd een rustig duel, waarin Veytsman vrijwillig een randschijf accepteerde. Thijssen kreeg uitstekende winstkansen, maar vlak voor de eerste tijdscontrole miste hij de sterkste zet. Nu eindigde de partij teleurstellend in remise.
Getmanski koos in zijn partij tegen Ba voor een provocerende opstelling aan de rand. Ba schoof rustig zijn solide stand aan, in de hoop dat de Rus zijn hand zou overspelen. Toen het spannend dreigde te worden, koos Ba, zoals vaker in dit toernooi, voor een vervlakkende ruil. Toch hield hij een betere stand. Getmanski moest later zelf de veiligheidsgordels omdoen om remise te kunnen maken.
Jansen en Buzhinski speelden een onregelmatige partij, waarin voor beide spelers nauwelijks aanknopingspunten te vinden waren. Toen Buzhinski zwak voortzette, kon Jansen de stand met een mooie afruil in tweeën splitsen. Daarna kwam de Litouwer er niet meer aan te pas. Jansen kwam door deze tweede achtereenvolgende zege op een fraaie derde plaats.
Ook het treffen tussen Valneris en Tsjizjov had aanvankelijk een rustig verloop. Tsjizjov zorgde ervoor dat zijn schijven beter ontwikkeld waren. Valneris had echter geen moeite om de stand gelijk te houden.


     
   


Terug naar de vorige pagina