Sterkste wereldkampioenschap aller tijden

Deelname van zes wereldkampioenen

 

Hotel Zwartewater - de locatie van het WK Dammen 2003Op 1 mei om 16.00 uur wordt in Zwartsluis de loting verricht voor het wereldkampioenschap dammen. Het wordt een feestelijke happening, waarin zowel de gemeente Zwartewaterland als de damsport centraal staan.
 

Opvallend is dat een vrij kleine gemeenschap als Zwartewaterland, met de kernen Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis een toernooi van een dergelijke omvang kan organiseren. Dat is mogelijk geworden, doordat een vijftal lokale bedrijven het evenement financieel en organisatorisch ondersteunt.
Voorafgaand aan de eerste ronde op 2 mei wordt de openingszet verricht door een prominente Nederlander. Tijd van handeling: 12.00 uur. De wedstrijd begint om 13.00 uur. Dit wereldkampioenschap wordt het sterkste uit de geschiedenis. Afhankelijk van de sterkte van de vier Afrikaanse spelers, wier namen pas op 20 april officieel bekend zijn, kan dit toernooi de kwalificatie “categorie Q” ontvangen. Dat is nooit eerder voorgekomen. Maar ook als deze buitencategorie niet wordt bereikt, is er sprake van het sterkst bezette damevenement uit de geschiedenis.
 
De nieuwe wereldkampioen Georgiev en de vorige, Tsjizjov, zijn aanwezig. Vorige maand nam Georgiev in een tweekamp de titel van zijn sterke voorganger over in een match die eigenlijk in 2002 gespeeld had moeten worden.
Behalve dit tweetal geven ook de oud-wereldkampioenen Gantwarg (Wit-Rusland), Schwarzman (Rusland), Valneris (Letland) en Ton Sijbrands (Nederland) acte de présence. De deelname van de Nederlander is een succes van de organisatie. Sijbrands leek zich uit de actieve wedstrijdsport te hebben teruggetrokken. Het organisatiecomité wist de meest illustere dammer uit de Nederlandse geschiedenis over te halen aan dit toernooi deel te nemen. Hij kreeg een z.g. sponsorplaats toegewezen. Met Sijbrands is meteen de belangrijkste Nederlandse titelkandidaat genoemd. Hij wist onlangs de eerste plaats op de ratinglijst van de FMJD (werelddambond) van Tsjizjov over te nemen. Zijn Nederlandse supporters hopen dat hij deze positie in dit toernooi zal kunnen waarmaken.
Sijbrands zal waarschijnlijk de meeste concurrentie ondervinden van de Russische grootmeesters Tsjizjov, Georgiev en Schwarzman. Toch zijn ook de andere Nederlanders: Rob Clerc, Gérard Jansen en de kersverse nationale kampioen Kees Thijssen niet kansloos.
De Afrikaanse spelers, waarvan Samb en Ndjofang de sterkste lijken te zijn, kunnen het de favorieten erg lastig maken.
Behalve de genoemde spelers hebben zich voor dit toernooi de volgende deelnemers geplaatst: Andall (Grenada), Buzinski (Litouwen), Erdenebileg (Mongolië), Getmanski (Rusland), Milshin (Rusland), Veytsman (USA) en vier Afrikaanse spelers. Het is hoogst onzeker of Koyfman uit Israël van de partij zal zijn. Het toernooi wordt gespeeld in hotel Zwartewater in Zwartsluis van 2 t/m 23 mei. Op de zondagen wordt er niet gespeeld. Aanvang van de wedstrijden om 11.00 uur. Op 2 mei om 13.00 uur en op 10 en 23 mei (slotronde) om 9.00 uur.
De partijen worden dagelijks van deskundig commentaar voorzien door grootmeester Johan Krajenbrink. De toegang is gratis. 

 

Voor een routebeschrijving naar Hotel Zwartewater klik hier...
 


Terug naar de vorige pagina