Verslag 12de ronde WK, 15 mei 2003

  
Door: Leen de Rooij

Zou Sijbrands zich van de nederlaag in de vorige ronde herstellen? Erdenebileg leek een geschikte tegenstander om aan de tand te worden gevoeld. Vanaf de aanvang koos Sijbrands voor de aanval. Opnieuw koos hij voor een Roozenburgopstelling, maar ditmaal met betere perspectieven, omdat de Mongoliër enkele belangrijke steunpunten moest ontberen. Sijbrands was gedwongen om zelf zijn aanvalspositie te verbreken. De overblijvende positie was voordeliger voor onze landgenoot, maar er waren geen echte winstperspectieven.

 
Het was niet verbazingwekkend dat koploper Georgiev van hekkensluiter Andall zou winnen. Toch was de wereldkampioen, na de verrassende remise van zijn tegenstander tegen Schwarzman, niet helemaal zeker van zijn zaak. In de partij liep alles echter op rolletjes.
De fraaiste partij kwam op naam van de Nederlanders Heusdens en Jansen. Jansen koos volop voor de aanval, terwijl Heusdens de omsingeling inzette. In de analyseruimte werd aangetoond dat de omsingeling goede vooruitzichten bood. De Schiedammer vergooide zijn kansen, toen hij een eenvoudig damzetje van Jansen overzag. De dam kostte weliswaar een paar schijven, maar de stand bevatte voor Heusdens geen goed tegenplan. Toen de dam van het bord was verdwenen, bleef er een standje over dat zonder problemen door Jansen tot winst werd gevoerd.
Ndjofang en Gantwarg speelden een interessante partij, waarin beide spelers een flankaanval inzetten. Toen de moeilijkheden Ndjofang boven het hoofd begonnen te groeien, offerde hij een schijf, die hij niet meer terugzag. Voor de Wit-Rus was dat een leuke opsteker, na een aantal teleurstellende resultaten.
Milshin en Ba speelden in een fiks tempo een slaapverwekkende klassieke partij. Milshin probeerde nog wel iets, Ba deed geen enkele poging om tot spel te komen.
Tevoren zou men mogen verwachten dat interessante spelers als Schwarzman en Thijssen er een leuke pot van zouden maken. De opening viel echter behoorlijk tegen. Pas rond de 40e zet begon er leven in de brouwerij te komen. Schwarzman bezette veld 23 en leek kansen te krijgen. Met een tijdelijk offer neutraliseerde Thijssen alle gevaar.
Wat Veytsman bezielde om tegen Valneris tot gelijktijdige bezetting van de velden 27 en 29 te komen, was niemand duidelijk. Hij werd naar hoekveld 16 gedrongen en kwam er niet meer aan te pas. Een goede technische overwinning van oud- wereldkampioen Valneris, die aansluiting bij de koplopers begint te krijgen.
Koifman maakt in dit toernooi zijn faam niet waar. Hij speelt meestal vlak en doorzichtig. In de partij tegen Getmanski bezorgde de Rus zijn Israëlische tegenstander met een merkwaardige afruil een paar randschijven. Beide spelers deden geen pogingen om de spanningen te handhaven. Er kwam een snelle remise op het bord.
Toen velen het niet meer verwachtten, sloeg in de partij Tsjzizjov- Clerc plotseling de vlam in de pan. Clerc verraste zijn geduchte tegenstander met een prachtig offer. Hij bracht zijn tegenstander aan de rand van de afgrond, maar zag geen kans hem over de rand te duwen. Tsjizjov kon zich met een aantal sluwe foefjes nog net redden.
Buzhinski zocht in zijn partij tegen Samb al snel de randen op. Samb speelde het vreemde spel nuchter tegen, maar kon geen vat op zijn tegenstander krijgen. In tijdnoodfase was het de Senegalees die naar de remise afwikkelde.
     
   


Terug naar de vorige pagina