Verslag 11de ronde WK, 14 mei 2003

  
Door: Leen de Rooij

Ton Sijbrands en wereldkampioen Georgiev gingen er in hun treffen volop tegenaan. Sijbrands koos voor een flankaanval, terwijl Georgiev de handschoen oppakte. Onze landgenoot nam schijf 23 onder vuur. Daarmee toonde de wereldkampioen zich erg ingenomen. Na achter de voorpost te zijn gelopen, nam Georgiev een dam. Die kon wel onschadelijk worden gemaakt, maar dat kostte een schijf. Sijbrands opgedrongen schijf op 14 kon zou ten koste van nog een schijf kunnen doorlopen, maar het kwam er niet meer van. Koploper Georgiev boekte op een cruciaal moment een belangrijke overwinning.

 
De tweede winstpartij kwam op naam van Tsjizjov. Het lukte Samb niet om zijn stand prettig in te richten. Tsjizjov zette een gezonde klassieke stand op het bord, terwijl Samb kunstgrepen moest verrichten om zich staande te houden. Sambs belangrijkste troef: de tegenstander zenuwachtig maken in de tijdnoodfase, keerde zich nu tegen hem. Tsjizjov laat zich niet gemakkelijk intimideren. Hij nam een combinatie, waarbij hij zelf twee dammen haalde, terwijl Samb ook een dam kreeg. Analytisch was de stand waarschijnlijk nog wel remise te houden op het moment dat de Senegalees door de klok ging.
Andall had tot deze ronde nog geen punt gehaald. De avond tevoren voorspelde hij aan de interviewer van de lokale omroep dat hij tegen Schwarzman remise zou halen. Eerder had hij al eens remise tegen de sterke Rus gehaald. Het inspireerde Andall dat zijn vrouw naar Nederland was gekomen. Dat kon niet voorkomen dat hij de gehele partij zwaar onder druk kwam te staan. Hij wist echter een drie om twee- eindspel op het bord te krijgen, dat door Schwarzman nog onnodig lang werd doorgespeeld.
Clerc en Ndjofang speelde een overzichtelijk klassiek duel, dat langs de geijkte paden naar remise voerde.
In de partij Gantwarg- Erdenebileg kwam na de opening dezelfde stand op het bord als bij Sijbrands Georgiev. Gantwarg ging anders, maar vooral ook beter verder. Hij bracht op de 27e zet een offer, waarna de voorpost van de flank naar het centrum werd verplaatst. Er zat voor Erdenebileg niets anders op dan schijf 23 tot twee keer toe af te ruilen. Gantwarg bleef wel beter staan, maar het was niet voldoende voor de winst.
Thijssen kreeg tegen Milshin een mooie flankcentrumaanval. Milshin probeerde om de sterke centrumstelling heen te spelen. Op een bepaald moment restte Thijssen niets anders dan een vereenvoudiging te nemen. De vier om vier die hij vlak voor het eind van de partij nam, liet zien dat hij niet meer in eventuele kansen geloofde.
Ba is kennelijk tevreden met zijn huidige positie op de ranglijst. Hij nam tegen Heusdens elke vereenvoudiging die niet tot nadeel leidde. Heusdens kon hem niet in de houdgreep krijgen. Toen het in een dun standje nog spannend leek te worden, nam Ba een remisecombinatie.
Veytsman bezette in zijn partij tegen Jansen gelijktijdig de velden 23 en 25. Zon binding staat als ongunstig bekend. Na het openbreken van de stellingen bezat Jansen de betere stelling. De Amerikaan zorgde ervoor dat hij door een plakker naar remise kon afwikkelen. 
Valneris en Getmanski speelde een ingewikkelde partij. Valneris liet zich vrijwillig opsluiten aan zijn korte vleugel. Toen hij de stand kon verbreken, zadelde hij zijn tegenstander met een groot aantal randschijven op. Getmanski kon zijn stukken weer vrij gemakkelijk in het spel krijgen, waarna remise het logische gevolg was.
De partij tussen Koyfman en Buzhinksi kende een vlakke opening, maar het middenspel werd interessant. Met een tactische ruil bezorgde Buzhinski zijn tegenstander een overvolle lange vleugel. Door een verrassende ruil, de tijdelijk schijfverlies betekende, leken de kansen in het voordeel van Koyfman te keren. Buzhinski wist zich op het beslissende moment echter met een lichte combinatie van remise te verzekeren.
    
   


Terug naar de vorige pagina