Verslag 10de ronde WK, 13 mei 2003

  
Door: Leen de Rooij

Schwarzman en Sijbrands hadden zoveel ontzag voor elkaar, dat er binnen iets meer dan een uur een bloedeloze remise uitrolde.

 
Ndjofang en Samb speelden een rustige, klassieke partij, waarin Samb in het middenspel verder ontwikkeld stond. Voor een gesloten klassiek positie zou dat nadelig zijn, daarom moest Samb proberen de stand open te breken. In het middenspel kreeg Samb een beweeglijker stand, maar het was voor Ndjofang niet moeilijk om remise binnen bereik te houden.
Ook de partij tussen Erdenebileg en Clerc was een klassiek duel. De Mongoliër had een rommelige stand. Clerc beschikte over de betere formaties. In een gewonnen stand besliste Clerc de partij met een combinatie.
Georgiev kwam in zijn partij tegen Gantwarg tot een robuuste kerkhofaanval, waarbij echter zijn korte vleugel flink was uitgedund. Gantwarg, die in dit toernooi niet in zijn normale spel kan komen, werd in het middenspel van het bord gedrukt. In de beslissende stand had hij zich kennelijk verrekend.
Milshin overrompelde de arme Andall met een overweldigende kerkhofaanval. Andall had echter aanvankelijk goede formaties op het bord staan voor de omsingeling. Hij speelde positioneel uitstekend tegen, maar liep op een fataal moment in een damcombinatie.
De partij tussen onze landgenoten Heusdens en Thijssen was adembenemend. Thijssen vervulde de rol van aanvaller, Heusdens koos voor de omsingeling. Beide spelers waren hiermee in hun element. Er kwam een leuke decorwisseling op het bord. Heusdens kreeg een opgedrongen schijf op 20, Thijssen liep zelfs helemaal door naar dam. Zijn tegenstander had daarvoor enkele schijven in onderpand gekregen. De dam had nog precies één vluchtveld en toen moest Heusdens wel kiezen voor damvangst, waarna er een 8 om 8 standje op het bord kwam dat logischerwijs remise werd. Zo ging een buitengewoon interessante partij als een nachtkaars uit.
In de partij tussen Veytsman en Ba kozen beide spelers voor een flankaanval. In het late middenspel kreeg Ba duidelijk voordeel. Ba veroverde alle belangrijke strategische velden. Veytsman moest twee schijven offeren om op dam te komen, maar toen beschikte Ba over een lichte combinatie die hem winst opleverde.
Getmanski en Jansen speelden een klassieke partij, waarin eerstgenoemde de tempi tegenhad, maar met een offer wist Getmanski zijn nadeel grotendeels op te heffen en remise te realiseren.
Tsjizjov probeerde tegen Koyfman een halfopen klassieke opstelling in te nemen. De Israëliër stelde zich uitermate voorzichtig op. Er waren wel wat onderhuidse spanningen, maar tot een openlijke krachtmeting kwam het niet. Remise was het logische resultaat.
Ook de partij tussen Buzhinski en Valneris was boeiend. Valneris koos voor een flankaanval, terwijl Buzhinski daar een centrumaanval tegenover stelde. De stand werd wel uitgedund, maar de partij bleef lange tijd spannend. Buzhinski kwam aanzienlijk gemakkelijker te staan, maar toen Valneris zijn ongelukkig opgestelde korte vleugel in het spel kon brengen, was er weinig meer aan de hand. Het duurde echter nog vrij lang voordat er remise werd gegeven.
    
   


Terug naar de vorige pagina