Verslag 9de ronde WK, 12 mei 2003

  
Door: Leen de Rooij

Het beloofde al vanaf de eerste zet geen enerverende ronde te worden. In negen van de tien partijen werd geopend met de behoudende openingszet 32-28. Bij Heusdens - Schwarzman stond het bord spoedig in lichterlaaie, maar in de meeste andere partijen was weinig strijd te bespeuren.

 
De eerste remise kwam op naam te staan van de ďzwemmaatjesĒ Koyfman en Gantwarg. Binnen anderhalf uur waren de punten gedeeld, nadat de spelers tevoren zorgvuldig geprobeerd hadden elkaar niet te bijten.
Niet lang daarna besloten Valneris en Clerc tot remise. Clerc is vanaf het begin van het toernooi niet geheel fit; Valneris had te veel ontzag voor zijn tegenstander om sterk aan te dringen. Het was juist de Let die de moeilijkheden het meest uit de weg ging.
Dat ook Thijssen en Sijbrands de punten zouden delen lag aanvankelijk minder voor de hand. Thijssen opende een flankaanval, die Sijbrands beantwoordde door voortdurend op de voorpost te lopen. De korte vleugel van Thijssen werd daardoor gevaarlijk uitgedund, maar hij beschikte over enkele vereenvoudigende ruilen, waarmee het gevaar voldoende werd bezworen.
Tsjizjov en Georgiev hebben onlangs een tweekamp om de wereldtitel uitgevochten. Het lag voor de hand dat ze elkaar niet al te intensief zouden ondervragen. Toch was de partij best nog wel het aanzien waard.
Getmanski koos in het boeiende duel tegen Ndjofang voor een kerkhofaanval. Zijn tegenstander koos voor een flexibele stand, waarmee hij de aanvalsgolf gemakkelijk kon opvangen. Ook de Rus vertrouwde zijn stand niet helemaal en hief zelf de spanningen op. Daarna kabbelde de partij naar remise.
Veytsman en Milshin vochten een klassiek duel uit, waarin eerstgenoemde behoorlijk onder druk kwam te staan.
Evenals in de vorige ronde kon Milshin zich redden met een bevrijdende lichte combinatie, die hem een doorbraak en uiteindelijk ook remise opleverde.
Ook Jansen en Samb vochten een enerverend duel uit. Jansen beantwoordde de flankaanval van zijn tegenstander met een brutale centrumaanval, waarmee hij de vijandelijke stelling in tweeŽn splitste. Jansen gokte duidelijk op de gebruikelijke tijdnood van Samb, maar toen deze geen fouten maakte werd tot remise besloten.
Rode lantaarndrager Andall moest er opnieuw aan geloven. Er kwam tegen Bassirou Ba een klassieke stand op het bord, maar Ba beschikte over de betere formaties. Ten koste van veel materiaal kon Andall doorbreken, maar hij hield geen enkel uitzicht op een punt. Het duurde onnodig lang voordat hij zijn tegenstander de hand drukte.
De partij tussen Buzhinski en Erdenebileg duurde bijna zes uur. Het lukte de Litouwer niet om zijn tegenstander op de knieŽn te krijgen.
    
   


Terug naar de vorige pagina