Tsjizjov nestelt zich naast Georgiev aan kop

  
Door: Leen de Rooij

Toen in de partij tussen Clerc en Jansen de zetten 34-29; 17-22 op het bord kwamen, was te verwachten dat er vuurwerk op het bord kon verschijnen. Het partij volgde echter langdurig de theoretische paden. Na een twee om twee ruil van Jansen naar 34 leek het nog even spannend te worden, maar de schijf verdween snel van het bord en remise was een feit.

 

Ndjofang behaalde groot voordeel tegen Veytsman. De Kameroenees, die als reserve aan dit toernooi begon speelt onbevangen en goed. Hij had de pech dat Veytsman in het middenspel nog juist over een combinatie beschikte, die een benauwde remise opleverde.

In de Challenge Mondial had Erdenebileg uit MongoliŽ een sterke indruk achtergelaten. In dit toernooi kan hij daar echter geen waardig vervolg aan geven. Getmanski zette hem vanaf de aanvang onder druk. In een moeilijke stand liep Erdenebileg in een lichte combinatie.

Georgiev trof in Buzhinski een tegenstander die tot elke prijs het spel gelijk wilde houden. De wereldkampioen kreeg wel gemakkelijker spel, maar de weegschaal sloeg net niet in zijn voordeel door.

Schwarzman is wel de meest interessante speler, maar zijn voortvarendheid maakt hem wel kwetsbaar. Tsjizjov maakte dankbaar gebruik van de geboden kans. De vorige wereldkampioen kwam door de zege op de kampioen van Europa op gelijke hoogte met Georgiev.

Milshin zette Heusdens behoorlijk onder druk. Onze landgenoot heeft echter al voor hetere vuren gestaan. Hij hield zich ook nu vrij gemakkelijk staande.

Tevoren had men er rekening mee gehouden dat de Senegalezen Samb en Ba het elkaar niet moeilijk zouden maken. Ze maakten er echter een bijzonder boeiende pot van. Ba koos de  aanval en het was aanvankelijk niet duidelijk hoe Samb die zou moeten pareren.

De omsingeling begon echter allengs duidelijke vormen aan te nemen en op het moment dat de moeilijkheden Ba boven het hoofd groeiden, verloor hij door tijdsoverschrijding.

Gangwarg staat een punt beneden zijn gemiddelde. In zoín geval is het nodig om ook tegen taaie tegenstanders op winst te spelen. Gantwarg kreeg wel gemakkelijker spel, maar het was bij lange na niet genoeg voor de winst. Remise was het terechte resultaat.

Sijbrands trachtte tegen Koyfman tot interessant spel te komen. In het vroege middenspel nam de IsraŽliŽr een drastische vereenvoudiging. De logische remise was na veertig zetten een feit.

Bijna waren de spelers tegen een 0-0 uitslag aangelopen. Het is namelijk noodzakelijk dat beide spelers 40 zetten hebben gespeeld. Sijbrands had wel het vereiste aantal zetten, Koyfman echter niet. Nog juist op tijd drong het tot de spelers door en speelde Koyfman zijn laatste verplichte zet.

Iedere dag denkt het publiek dat Andall eindelijk zijn eerste punt gaat halen. Ook tegen Thijssen was er lange tijd niets aan de hand. In het middenspel weet de hekkensluiter echter binnen enkele zetten zijn stand te verprutsen. Zo ook nu.
   
   


Terug naar de vorige pagina