Deelname Ton Sijbrands aan het WK 2003

 

v.l.n.r. Ton Sijbrands, Lens Nekeman en Henk BoersHoofdsponsor Lens Nekeman van tapijtgroothandel Interfloor heette de aanwezigen namens de organiserende verenigingen De Schuivende Schijf en Oefening en Ontspanning uit Genemuiden welkom tijdens de persconferentie waar bekend werd gemaakt dat de sponsorplaats door oud-wereldkampioen Ton Sijbrands bezet gaat worden. Nekeman meldde dat de voorzitter van het organisatiecomité, J. Huls niet aanwezig kon zijn i.v.m. andere verplichtingen. Nekeman deelde mee dat het Zwartewaterland WK Dammen 2003 goed in de steigers staat.

 

Aan het drukwerk wordt momenteel hard gewerkt door hoofdsponsor Hoekman Grafische Groep met vestigingen in Genemuiden, Zwolle en Rijssen. De website is sinds kort online. De website is ontwikkeld door Hans Winter van Active Creations uit Zwartsluis. Winter is tevens lid van het organisatiecomité.

 

De persconferentie vond plaats in Hotel Zwartewater te Zwartsluis. Na afloop bezocht Ton Sijbrands de tennishal van Hotel Zwartewater waar het WK gespeeld gaat worden. De hoofdsponsors Interfloor, Tamek, Hotel Zwartewater, Hoekman Grafische Groep, De Meeuw Bouwsystemen BV, de provincie Overijssel, de gemeente Zwartewaterland, de stichting Trust of 100 Kings, de KNDB en de FMJD zijn bijzonder verheugd dat de organisatie en met name Henk Boers er in geslaagd is om Sijbrands bereid te vinden om deel te nemen aan het WK 2003.

Opvallend is de locatie. Sijbrands bracht als kind de vakantie door op de zandzuiger van zijn vader op het Zwartewater. Hij damde vele partijen met o.a. Marinus Moorman. Sijbrands deelde mee dat hij bijzonder verheugd was met de uitnodiging van de organisatie om de sponsorplaats te kunnen bezetten. De laatste WK speelde Sijbrands in 1992 in Frankrijk, waar hij met drie andere spelers achter wereldkampioen Tsjizjow eindigde. In 1995 speelde Sijbrands nog de kandidatenmatch op Vlieland tegen Anatoli Gantwarg. Na diverse partijen die alle onbeslist eindigden werd Gantwarg na loting winnaar.

Sijbrands heeft nog wel even getwijfeld om de uitnodiging te aanvaarden, maar zijn echtgenote was enorm enthousiast, daarom verdween de twijfel snel. Het zal hem wel veel voorbereiding kosten. Hij wil zich vanaf begin januari 2003 met trainingspartijen tegen sterke spelers gaan voorbereiden. Hij zal vooral veel aandacht aan de opening en het middenspel gaan schenken. Volgens Sijbrands wordt er niet of nauwelijks gedamd dan tien jaar geleden. Sommige opvattingen over de openingen veranderen nog wel eens. Sijbrands verwacht wel dat het een zware opgave gaat worden, waar ook de leeftijd een rol gaat spelen. Sijbrands wordt in december 53 jaar. Het is volgens Sijbrands logisch dat de fysieke conditie en het uithoudingsvermogen dan achteruit gaan. Elk WK is voor Sijbrands een sprong in het diepe. Hij heeft ook geen flauw benul hoe het WK 2003 zal gaan aflopen. Wel zal het voor hem heel spannend worden. Zijn opponenten zijn midden twintigers en midden dertigers en hebben veel meer ervaring in het spelen van WK’s zoals Tsjizjow en Schwarzman. Sijbrands hoopt dat te compenseren met zijn kennis, studie en zijn natuurlijke aanleg. Sijbrands deelde mee dat hij vanaf zijn twaalfde in 1961 tot 1973 aan allerlei toernooien heeft deelgenomen. Na zijn WK-match tegen Andreiko in 1973 is hij gestopt met het spelen van persoonlijke wedstrijden. In 1988 is hij opnieuw begonnen met persoonlijke wedstrijden.

 

Op de vraag of de begroting rond is antwoordde Driek de Goede van Tamek Accountants en Belastingadviseurs die vraag niet interessant te vinden. De organisatie staat als een dijk. Nekeman deelde mee dat er zelfs anonieme sponsors zijn. De meeste bedrijven willen hun bijdrage ook anoniem houden. Er zijn nog enkele onzekere factoren zoals het aankleden van de zaal en het prijzengeld. De Goede meldde dat de organisatie in ieder geval meer prijzengeld beschikbaar stelt als bij het laatste WK 2000 in Moskou. Nekeman deelde mee dat de begroting zo goed als rond is. Enkele kleinere sponsors moeten nog bezocht worden. De garantie is er wel.

 

In november 2002 wordt het EK gespeeld. Hier zijn nog zes plaatsen voor de WK 2003 te verdienen. Ook de kampioen van Nederland van 2003 heeft recht om deel te nemen aan het WK 2003. De Goede memoreerde aan de demonstraties van Ton Sijbrands tijdens het NK 2001, waar de zaal bomvol zat. Het is volgens De Goede daarom uitermate aantrekkelijk om Sijbrands binnen de gelederen te hebben. Volgens De Goede is Sijbrands de Cruijf onder de dammers.

De keuze was snel gemaakt, wij zijn er heel blij mee en hebben er alle vertrouwen in!

 


Terug naar de vorige pagina