In mei 1934, hadden waren er enkele personen die plannen maakten voor het oprichten van een damvereniging. Schoonewelle en Visscher vroegen mij, of ik ook interesse  had. Ik voelde daar veel voor. Ondertussen waren R. Witvoet en L. Brest ook bezig om een vereniging op te richten. Gezamenlijk  werd de oprichtingsvergadering gehouden in de benedenzaal van gebouw “Christelijke Belangen” en wel op donderdag 14 Mei 1934. De vergadering stond onder leiding van H. Schoonewelle. Er waren op deze avond zestien personen aanwezig.

DSS tijdens het 25-jarig jubileum

Al snel werd besloten om een vereniging op te richten. De naam der nieuwe vereniging werd “De Schuivende Schijf”, afgekort DSS. De heer L. Brest is de bedenker van de naam. Het bestuur werd als volgt samengesteld: H. Schoonewelle, voorzitter, N. Appello, secretaris  en G. Stroetinga, penningmeester. Er moest geld komen voor het aanschaffen van borden en schijven. Besloten werd om elk een gulden te betalen en dan papieren damborden te kopen met goedkope schijven. De contributie werd vastgesteld op ƒ0,10 per week.

 

Vlak voor de oorlog, ongeveer in 1938, liep ons ledental terug tot zeven, maar er werd toch doorgespeeld. Hier waren nog bij: Boon, J. van der Meer voorzitter, R. Witvoet secretaris, G. Stroetinga penningmeester. We moesten tien cent contributie betalen en de zaalhuur bedroeg ƒ1,00, dus kwamen wij per week ƒ0,30 cent tekort. Wij betaalden er elk nog vijf cent bij en de zaalhuur was weer boven water. Het volgende jaar kwam het ledental weer op twaalf. Zo ging het ledental ieder jaar weer wat naar boven en kwamen wij op zestien á zeventien spelers.

 

Wij speelden ook in competi­tieverband en wel met Dalfsen, Balkbrug en Den Hulst. Later kwam Schelle er ook nog bij. In deze onderlinge competitie was de heer Krikke uit Den Hulst competi­tie­leider. Wij wisten ons altijd bij de bovensten te plaatsen, ook werden wij een keer kampioen. In de oorlogsjaren werd er nog wel doorgespeeld en ons ledental ging goed vooruit. Wij kwamen zelfs tot tweeënveertig leden, zodat wij in vier klassen konden spelen. In 1944 moest er op alle gebouwen, dus ook op onze locatie gebouw “Christelijke Belangen” een bordje buiten de deur hangen met "verboden voor joden". Wij kwamen daardoor in moeilijkheden, omdat wij ook een jood, de heer L. Brest, op onze vereniging hadden. Brest wilde als lid bedanken, maar er kwam een oplossing. Gebouw Vrede weigerde om dit bord op te hangen en zodoende konden wij nog een jaar door dammen. De laatste winter van de oorlog 1944-1945 damden wij niet, omdat wij 's avonds vroeg binnen moesten zijn en zo kwam het einde van de oorlog. In september 1945 werden weer alle leden bijeenge­roepen op een vergadering en de onderlinge competitie begon weer met meer dan dertig leden.

 

Ondertussen waren er in Genemuiden en Ambt-Vollenhove ook damverenigingen opgericht. Er werden vriendschappelijke wedstrijden gespeeld  en  later  ook in competitieverband. In november 1947 was ons 12½-jarig bestaan. Dit werd op feestelijke wijze gevierd. Met enkele stukjes en voordrachten werd de avond gevuld. Ook de dames waren hierbij aanwezig. In 1949 begonnen wij onze competitie met eenendertig leden. Er werd een onderlinge competitie gespeeld met Zwolle, Genemuiden, Kampen, de Kroonschijf Zwolle en Zwartsluis met twee tiental­len. In deze competitie werd Genemuiden kampioen en DSS eindigde als nummer twee. Het tweede tiental van DSS werd kampioen van de tweede afdeling. In de onder­linge competitie werd met veel spanning gespeeld voor de bovenste plaats. Kampioen werd dit jaar J. van der Vinne en S. Jonkvorst nummer twee.

  

Was getekend, Gelmich Stroetinga, secretaris

  

De Schuivende Schijf organiseerde van 8 t/m 12 mei 1999 de vriendschappelijke match tussen Alexander Schwarzman en Iser Koeperman. De match werd zelfs aangekondigd in het programma “Laat de Leeuw” van Paul de Leeuw. Na de opening was de perschef van de KNDB, de heer Siep Buurke onder de indruk van het aantal sponsors van de match. Volgens hem moest DSS in staat zijn om een Nederlands Kampioenschap te organiseren. Burgemeester H.J. van der Woude was van mening dat DSS dat serieus moest onderzoeken. Toen de vraag van KNDB-voorzitter Theo van den Hoek augustus 2000 daadwerkelijk kwam, was het benodigde sponsorbedrag in minder dan twintig minuten geregeld!

 

Klik hier voor het fotoalbum van DSS Zwartsluis
  

Het huidige DSS-bestuur. V.l.n.r.: Erik van Wendel, penningmeester, Henk Boers, bestuurslid, Lucas Moorman, voorzitter, Harm de Jong, bestuurslid en Johan van Wendel, secretaris.

 

Terug naar de vorige pagina